Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Παιγνίδι για μεγάλους παίκτες

Ξεκινά η ΓΑΙΑΟΣΕ, μια σειρά από διαγωνισμούς που αφορούν στην εκμετάλλευση σημαντικών ακινήτων, μεγάλης αξίας. Η αρχή αναμένεται να γίνει ως τις αρχές Μαίου με την έναρξη της διαδικασίας για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, ως τις αρχές του καλοκαιριού υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το Εμπορικό Κέντρο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Πειραιά, ενώ το ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την μετατροπή του κτιρίου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πελοποννήσου σε πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής.

Το πλέον δύσκολο, αλλά και υποσχόμενο σχέδιο της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναμένεται πολύ σύντομα καθώς στόχος της εταιρείας είναι να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία, ώστε μέσα στο φθινόπωρο να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους. Ο διαγωνισμός θα αφορά την παραχώρηση έκτασης 588 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ με κατάλληλους όρους δόμησης για την κατασκευή αποθηκών και λοιπών εγκαταστάσεων (μεταποίησης, γραφείων κ.ά.). Στο πλαίσιο της νέας εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των logistics προβλέπεται ότι η έκταση θα κατατμηθεί προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί Επιχειρηματικό Πάρκο Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Εθνικής Εμβέλειας. Οι εκτάσεις πρόκειται να πολεοδομηθούν και μικρότερα τμήματα τους θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους με συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης προκειμένου να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των δικών τους εγκαταστάσεων που θα καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες.

Μεταξύ άλλων, πάντως, διερευνώνται και τα εξής:

- Παραχώρηση για περίοδο τουλάχιστον 30 ετών της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συνόλου των εκτάσεων και εγκαταστάσεων μέσω μίας σύμβασης που θα περιλαμβάνει την έκταση ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ 588 στρεμμάτων (Εμπορευματικό Κέντρο) και τον Σταθμό Διαλογής και Μεταφόρτωσης Εμπορευμάτων του ΟΣΕ, έναντι τιμήματος.

- Παραχώρηση με ξεχωριστές συμβάσεις της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του εμπορευματικού κέντρου και του Σταθμού Διαλογής και Μεταφόρτωσης Εμπορευμάτων.

Το έργο της κατασκευής του εμπορικού κέντρου στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά υπολογίζεται ότι θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 50 εως 60 εκατομμυρίων ευρώ και θα αφορά στην ανάπτυξη χώρων έκτασης 37.000 τετραγωνικών μέτρων στους οποίους, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης, αναψυχής, συνεδριακό κέντρο κα. Το εμπορικό κέντρο θα δημιουργηθεί σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων, στο σημείο όπου βρίσκεται ο τερματικός σιδηροδρομικός σταθμός του Πειραιά. Ο ανάδοχος αναμένεται να αναλάβει και τη διαχείριση του έργου για διάστημα 30 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης. Από τη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους θα προκύψει η μορφή του σχήματος που θα αναλάβει της υλοποίηση του σχεδίου. Η ΓΑΙΑΟΣΕ θα συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα, ενώ το ποσοστό της συμμετοχής θα καθοριστεί στην πορεία. Στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι μέσα στο 2014 να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου.

Τέλος, στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η ανάδειξη του κτιρίου του Σταθμού Πελοποννήσου, που θα λειτουργήσει ως μουσείο, ενώ θα φιλοξενεί και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Πρόκειται για κτίριο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, το οποίο έχει οικοδομηθεί σε σχέδια Τσίλερ, όμως την τελευταία δεκαετία παραμένει κλειστό.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki