Στο κυνήγι των ευκαιριών έχουν επιδοθεί όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο. Μπορεί οι ονομαστικές τιμές των σπιτιών να μην έχουν μειωθεί σημαντικά, όμως υπάρχουν πλέον αρκετές περιπτώσεις κατασκευαστών, αλλά και ιδιωτών, που λόγω της κρίσης πωλούν πλέον σχεδόν μισοτιμής. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις παίζουν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, καθώς πέραν της πρώτης κατοικίας είναι συχνά ασύμφορο να έχει κανείς διαμερίσματα ή εξοχικά επειδή το κόστος της συντήρησης είναι ιδιαίτερα τσουχτερό. Στις αγγελίες αλλά και στις πρώτες τιμές που δίνουν οι κατασκευαστές και οι ιδιώτες πωλητές οι τιμές δεν έχουν μειωθεί παραπάνω από 20% σε σχέση με τα υψηλά του 2007 και του 2008.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το παρελθόν, στην περίπτωση που ο αγοραστής διαθέτει ζεστό χρήμα και είναι διατεθειμένος να κάνει σκληρό παζάρι, η τελική τιμή της αγοραπωλησίας μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 20% ή και 30% από τις αρχικές απαιτήσεις του πωλητή. Ειδικά στην περίπτωση μεγάλων και δύσκολων στην πώληση ακινήτων, υπάρχουν εντυπωσιακές ευκαιρίες, με τιμές που πέφτουν ακόμη και κάτω από 2.000 ευρώ ανά τ.μ. σε περιοχές-φιλέτα, όπως η Κηφισιά, τα Μελίσσια και τα Βριλήσσια. Δηλαδή, αν κάποιος είναι διατεθειμένος να διαθέσει περί τα 400.000 ευρώ, μπορεί να αποκτήσει μεζονέτα ή μονοκατοικία ακόμη και άνω των 200 τ.μ. σε κάποιες από τις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας. Τραπεζίτες και κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα ενταθούν μέσα στο 2012 πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες, καθώς οι αντοχές πολλών κατασκευαστών αλλά και ιδιοκτητών θα στερέψουν.
Αντίστοιχα, στα ενοίκια πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν και καταφέρνουν να μειώσουν το μίσθωμα ακόμη και κατά 20%-25% για το διαμέρισμα στο οποίο μένουν. Ειδικά στην περίπτωση συνεπών ενοικιαστών, οι ιδιοκτήτες προτιμούν κατά κανόνα να παίρνουν λιγότερα αλλά σίγουρα χρήματα, παρά να ρισκάρουν να μείνει ξενοίκιαστο το ακίνητό τους.