Σίγουρα η κρίση γεννά ευκαιρίες. Το ζητούμενο όμως είναι αν και κατά πόσο οι προσδοκίες θα επιβεβαιωθούν από την πραγματικότητα. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έκαναν μία επενδυτική κίνηση προσδοκώντας αποδόσεις και στο τέλος η επένδυση κατάληξε εφιάλτης. Για να μη βρεθείτε σε αυτό το αδιέξοδο , πρέπει να γνωρίζετε τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται.
• Λάθος 1: Mια φθηνή αγορά δεν σημαίνει ότι είναι –και- μια καλή συμφωνία.
Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να αγοράσετε μερικά σπίτια για πολύ χαμηλές τιμές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα νοικιάσετε εύκολα και με ένα ικανοποιητικό ενοίκιο. Για παράδειγμα στην περιοχή του γκέτο της Αθήνας οι τιμές είναι κάτω και από τα 1.000 ευρώ. Προσπαθήστε να βρείτε αξιόπιστο ενοικιαστή. Το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχετε. Επομένως είναι λάθος να έχετε ως μοναδικό κριτήριο τη τιμή αγοράς . Θα πρέπει να έχετε σαφή πληροφόρηση και για τα ενοίκια. Αν εξασφαλίστε ακαθάριστη απόδοση άνω του 3% τότε μελετήστε την αγορά . Σε διαφορετική περίπτωση φύγετε ,όσο φθηνά και αν πουλιέται το ακίνητο.
• Λάθος 2: Τα βασικά έξοδα.
Γνωρίζοντας τα επίπεδα που κινείται το δυνητικό ενοίκιο έχετε μία εικόνα για την ακαθάριστη απόδοση της επένδυσης . Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Πρέπει να συνυπολογίστε το κόστος απόκτησης , κτήσης και συντήρησης σε βάθος δεκαετίας. Αφού επιμερίστε το κόστος σε ετήσια βάση έχετε πλέον όλα τα εργαλεία για να υπολογίσετε την καθαρή απόδοση. Αν οι υπολογισμοί σας βγάζουν θετικό πρόσημο τότε πρόκειται για μία περίπτωση που θα πρέπει να την εξετάσετε.
• Λάθος 3: Απρόβλεπτα.
Έχετε κάνει όλους αυτούς τους υπολογισμούς. Ωραία, αλλά παραβλέψατε το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Η ύφεση σημαίνει , μεγαλύτερο χρόνο προκειμένου να νοικιαστεί ένα σπίτι και επισφάλειες στην είσπραξη του ενοικίου. Αν δεν συνυπολογίσετε αυτά τα δύο στοιχεία τότε σίγουρα θα πέσετε έξω στους υπολογισμούς σας. Πως θα το κάνετε αυτό; Με ένα ασφάλιστρο κινδύνου. Δηλαδή θα ορίσετε ένα ποσοστό επί του ενοικίου που προσδοκάτε να εισπράξετε ως «χαμένο» πχ 2%. Το ποσό που θα προκύψει προσθέστε το στα στοιχεία του κόστους και έτσι θα έχετε μία ασφαλή προσέγγιση των κινδύνων , του κόστους και των αποδόσεων.
• Λάθος 4:Υποεκτίμηση
Στην ανθρώπινη φύση είναι η υποεκτίμηση του κόστους και η υπερεκτίμηση των εσόδων από κάθε οικονομική επιλογή. Αν κάνετε αυτό το λάθος στους υπολογισμούς τότε το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξετε σε λάθος απόφαση. Μετατραπείτε σε σκληρό και αυστηρό κριτή και αφήστε έξω τους συναισθηματισμούς. Συγκεντρώστε τις πληροφορίες από τους ειδικούς και μετά αξιολογείστε όλα τα ενδεχόμενα.