Μία καινούργια μόδα έχει αρχίσει να εμφανίζεται τα τελευταία τρία χρόνια στην αγορά εξοχικής κατοικίας. Ποια είναι αυτή; Η αγορά χωριών που έχουν εγκαταλειφτεί από τους κατοίκους τους . Ήδη ,σχετικά πρόσφατα οι κληρονόμοι των σπιτιών ενός χωριού σε γνωστό νησί των Κυκλάδων που είχε εγκαταλειφθεί περίπου μισό αιώνα συμφώνησαν με εταιρία κυπριακών συμφερόντων να της πουλήσουν τα κληρονομικά τους μερίδια . Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου και τελικά , ένα ολόκληρο χωρίο πέρασε στην εταιρία η οποία με τη σειρά της είτε θα τα εκμεταλλευθεί ως τουριστικές κατοικίες είτε ως ένα μικτό σχήμα ξενοδοχείο-κατοικίες , σύμφωνα με τις προβλέψεις του πρόσφατου νόμου για την εξοχική κατοικία.
Αξιόπιστες πληροφορίες , εμφανίζουν κάποιους εκπροσώπους εταιριών του εξωτερικού να καταγράφουν ανάλογες περιπτώσεις κυρίως στη νησιωτικής Ελλάδα , προφανή πρόθεση την διεύρυνση των δυνατοτήτων αγοράς ολόκληρου του οικισμού. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές και άλλες συμφωνίες , εντούτοις δεν αποκλείεται να προχωρήσουν στην διάρκεια του χειμώνα τουλάχιστον άλλες τρείς συμφωνίες που βρίσκονται στο στάδιο των ερευνών και φορούν εγκαταλελειμμένους οικισμούς κυρίως σε Κυκλάδες και Κρήτη. «Το εγχείρημα αυτό έχει τεράστιες νομικές δυσκολίες, οι οποίες αφορούν είτε στον εντοπισμό των κληρονόμων είτε στην διαπραγμάτευση με αυτούς. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε ένα σπίτι , μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από είκοσι δικαιούχοι. Φανταστείτε λοιπόν την προσπάθεια που απαιτείται προκειμένου να εντοπιστούν και να συμφωνήσουν όχι μόνο στη πώληση αλλά και στο τίμημα. Από την άλλη πλευρά τα οφέλη είναι προφανή και είναι τόσο πολεοδομικά και χωροταξικά όσο και χρηματοοικονομικά , αφού τα περιθώρια και οι εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ένταξη τους σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι σημαντικές.» , τόνιζε χαρακτηριστικά νομικός που ασχολήθηκε πρόσφατα –από την πλευρά των αγοραστών- με την υπόθεση πώλησης ενός οικισμού στην Κρήτη που είχε εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του σχεδόν ένα αιώνα.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι τόσο στην Ιταλία , όσο και στην Γαλλία πολλοί επενδυτές, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε ακίνητα που έχουν ιστορική «ταυτότητα» και προχωρούν στην αξιοποίηση τους προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.