Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το δυσκολότερο φθινόπωρο της 50ετίας

Όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα δύσκολο οικονομικά φθινόπωρο που θα χαρακτηριστεί από την αύξηση της ανεργίας , τη περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί αναλυτές , που υποστηρίζουν ότι το φθινόπωρο που έρχεται θα είναι το δυσκολότερο των τελευταίων πενήντα ετών. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον δεν θα μπορέσει να μείνει αλώβητη η αγορά ακινήτων και το ερώτημα που ανακύπτει είναι: Κινδυνεύουν τα ακίνητα με κατάρρευση; Το relestatenews.gr , ζητώντας τις απόψεις ειδικών της αγοράς (οικονομικοί αναλυτές, τραπεζίτες , μεσίτες και κατασκευαστές ) προσπάθησε να αποτυπώσει τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων για το επόμενο τετράμηνο.

Το σύνολο των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι το επίπεδο των τιμών θα υποχωρήσει αλλά όχι με ρυθμούς που συνάδουν με την γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το «πάγωμα» των μεταβιβάσεων , η αδυναμία χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι κατασκευαστές δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές πώλησης αποτρέπουν την κατάρρευση του γενικού επιπέδου τιμών. Σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της S&P για υποχώρηση του μέσου επιπέδου τιμών σε ποσοστό 20% περίπου , οι περισσότεροι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι απώλειες στην χειρότερη περίπτωση θα κινηθούν στα επίπεδα του 5-7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τετράμηνο. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις εκποίησης αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει την γενικότερη εικόνα του επιπέδου των τιμών. Αντίθετα , στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων –κυρίως γραφεία και καταστήματα- οι τιμές εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σε επίπεδο περί το 8-10% και θα οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απαίτηση των αγοραστών να εξασφαλίσουν τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις . Πάντως και στην περίπτωση αυτή δεν αναμένεται , αύξηση του αριθμού των συναλλαγών και αυτό είναι ένα στοιχείο που επηρεάζει και το επίπεδο των τιμών. Εντελώς διαφοροποιημένη είναι η εικόνα στην αγορά ενοικίων. Συγκεκριμένα στην αγορά κατοικίας , εκτιμάται ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης τους θα επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες λόγω της αυξημένης ζήτησης. Αυτό όμως δεν θα αφορά, τις μεγάλες κατοικίες στις οποίες το πιθανότερο είναι ότι θα σημειωθεί και νέα υποχώρηση λόγω των …τεκμηρίων.

Αντίθετα, στην αγορά καταστημάτων και γραφείων, οι τιμές των ενοικίων εκτιμάται ότι θα καταγράψουν και νέα υποχώρηση και αυτό οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στο γεγονός ότι οι ενοικιαστές μπορούν να διεκδικήσουν και δικαστικά την μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες του ακινήτου που έχουν μισθώσει. Όλοι , οι ερωτηθέντες , θεωρούν ότι οι πιέσεις που θα δεχτεί η αγορά ακινήτων το φθινόπωρο θα είναι πρωτοφανείς, λόγω κυρίως της μειωμένης καταναλωτικής δαπάνης , της αύξησης του αριθμού των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν την λειτουργία τους και της επενδυτικής άπνοιας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία και η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην δραστηριοποίηση νέων επιχειρήσεων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki