Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα ή χρυσός;

Πριν μερικά χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι τα πιο ασφαλή καταφύγια σε περιόδους οικονομικής κρίσης ήταν : ο χρυσός και τα ακίνητα. Η στεγαστική φούσκα που έσκασε το 2007 έδειξε ότι τα ακίνητα είναι καταφύγιο μόνο όταν δεν χρειάζεσαι να τα πουλήσεις. Από την άλλη πλευρά, σε όλη αυτή την χρονική περίοδο ο χρυσός ξεκίνησε ένα ράλι με τις τιμές να έχουν ανέβει περί το 20% . Το ερώτημα για πολλούς είναι σε αυτή την αναμέτρηση ποιος θα είναι τελικά ο νικητής;

ΑΚΙΝΗΤΑ.

Η αγορά ακινήτων σε ΗΠΑ , Μεγάλη Βρετανία αλλά και σε Ελλάδα , Ιρλανδία και Ισπανία δεν φαίνεται ότι συνέρχεται από την κρίση. Στις ΗΠΑ, η απειλή του ρεκόρ κατασχέσεων θα αποτελέσει ένα ανασταλτικό παράγοντα για την ανάκαμψη των τιμών και οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν σταθερότητα. Στη Μ. Βρετανία όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι για το 2011 η ανάκαμψη δεν είναι ορατή. Από εκεί και πέρα άλλοι βλέπουν τις τιμές να σταθεροποιούνται άλλοι να υποχωρούν 5% και οι πιο απαισιόδοξοι προβλέπουν απώλειες που μπορεί να φτάσουν στο 10%. Σε τροχιά ύφεσης θα είναι η αγορά στην Ιρλανδία και στην Ισπανία. Αναφορικά με την Ελλάδα, με τα σημερινά δεδομένα η ανάκαμψη είναι μία πολύ μακρινή υπόθεση. Οι τιμές στην καλύτερη περίπτωση θα εμφανίστουν σημάδια σταθεροποίησης και στην χειρότερη θα υπάρξει μία μέση υποχώρηση της τιμής 5-7%. Από την άλλη πλευρά, η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι οι το κλίμα στους κατασκευαστές βρίσκεται σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ και γενικά δεν υπάρχει ούτε μία θετική ένδειξη στην αγορά η οποία πλήττεται από την κάμψη της ζήτησης και την υπερφορολόγηση. Αυτά όσο αφορά την τρέχουσα χρονιά. Αντίθετα οι μακροχρόνιες προοπτικές είναι θετικές σύμφωνα με την ιστορική εμπειρία η οποία δείχνει ότι σε βάθος χρόνου οι ονομαστικές τιμές εμφανίζουν αυξητική τάση.

ΧΡΥΣΟΣ

Η τιμή του χρυσού εμφανίζει πτωτικές τάσεις  . Όμως υπάρχουν πολλοί που προβλέπουν περαιτέρω άνοδο. Η Goldman Sachs για παράδειγμα έχει προβλέψει άλμα του χρυσού στα $ 1575 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση θα συνεχιστεί αφού:

1. Θα υπάρξουν πληθωριστικές πιέσεις Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες πιστεύουν ότι θα υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού γεγονός που ενισχύει την αύξηση της τιμής του χρυσού.

2. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «πόλεμος ισοτιμιών» Οι ΗΠΑ διαμαρτύρονται για την ισοτιμία του νομίσματος της Κίνας,. Η Ιαπωνία διαμαρτύρεται για το αδύναμο δολάριο. Η Βραζιλία κάνει καταγγελίες για συναλλαγματικό πόλεμο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον φυσικά η αγορά του χρυσού είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Αν σ ‘ αυτά προστεθούν και οι συζητήσεις που γίνονται για την επαναφορά της σύνδεσης του χρυσού με το νομισματικό σύστημα , τότε…

3. Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό και πάλι. Οι κεντρικές τράπεζες ανακάλυψαν το χρυσό, κυρίως στις αναδυόμενες αγορές. Κίνα και την Ινδία αναμένεται να είναι μεγάλοι αγοραστές το 2011.

4. Ευρωζώνη :Η κρίση δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη δεν έχει κοπάσει. Η συζήτηση των «δύο ταχυτήτων» στη ευρωζώνη, καθώς και η δυνατότητα μιας μικρότερης νομισματικής ένωσης είναι αψευδείς μάρτυρες για την ακαταστασία των προβλημάτων της ζώνης του ευρώ.

5. Ζούμε σε έναν επισφαλή κόσμο. Η ανασφάλεια για ενδεχόμενες ενεργειακές κρίσεις , τρομοκρατικές επιθέσεις , οικονομική κρίση είναι τα σημάδια για το ότι ζούμε σε ένα εξαιρετικά επισφαλή κόσμο. Για πολλούς ένα κομμάτι χρυσού είναι ένα κομμάτι ασφάλειας. Βραχυχρόνια λοιπόν οι τάσεις είναι θετικές αλλά μακροχρόνια το ράλυ δεν είναι φυσιολογικό να διατηρηθεί

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki