Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ρεκορ προσφοράς

Αύξηση του αριθμού των κατοικιών που θα προσφερθούν προς πώληση στην διάρκεια του 2011 προβλέπει έρευνα εταιρίας μελετών ακινήτων. Σύμφωνα με την μελέτη ο αριθμός των κατοικιών που θα μπουν προς πώληση για πρώτη φορά μπορεί να ξεπεράσει τις 50.000 . Η εξέλιξη αυτή συνδέεται:

- με την εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας

- με την αύξηση των δανείων που θα βρεθούν σε καθυστέρηση

- με την έκρηξη των τραπεζικών αλλά και ιδιωτικών χρεών.

Σύμφωνα με την μελέτη που συνέταξε η εταιρία PROPERTΥ LTD , ο αριθμός των νέων κατοικιών που θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους στην διάρκεια του χρόνου θα είναι μεταξύ 20-30.000. Πρόκειται για κατοικίες των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν στην διάρκεια της προηγούμενης τετραετιας αλλά οι κατασκευαστές δεν προχώρησαν σε έναρξη εργασιών. Παράλληλα η αύξηση του αριθμού των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση εκτιμάται από τραπεζικές πηγές ότι θα προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στην αγορά κατοικίας.

Δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί και το γεγονός ότι αρκετοί ακόμα δανειολήπτες –άνω του 50% σύμφωνα με έρευνα – αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους . Λόγω δυσκολιών εξυπηρέτησης του δανεισμού εκτιμάται ότι θα «βγουν» που πώληση περίπου 20.000 κατοικίες. Ένα ακόμα στοιχείο που θα επηρεάσει την προσφορά κατοικιών είναι και οι πλειστηριασμοί λόγω τραπεζικών αλλά και ιδιωτικών χρεών. Η έκρηξη των διαταγών πληρωμής που καταγράφηκε στην διάρκεια του προηγούμενου χρόνου μπορεί να αποτελέσει μία ένδειξη για τις τάσεις που θα διαμορφωθούν αυτή την χρονιά. Παράλληλα , ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών θα προσπαθήσει να πωλήσει λόγω κυρίως:

-οικονομικών δυσκολιών

-υπερμετρης φορολογικής επιβάρυνσης

-αναδιάταξης του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου

Όπως επισημαίνεται στην μελέτη είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μία προσέγγιση του αριθμού των ιδιοκτητών αυτών . Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, το 2011 , θα σημειωθεί ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στην προσφορά κατοικίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki