Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι ευκαιρίες θέλουν μόνο ρευστό

Υπάρχουν ευκαιρίες στην αγορά; Η απάντηση είναι καταφατική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να τις βρει στο δρόμο. Η κρίση έχει αλλάξει πολλά από τα δεδομένα που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως στο τρόπο διακίνησης των σπιτιών.

"Οι ευκαιρίες υπάρχουν και κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα" έλεγε πριν από μερικές μέρες έμπειρος μεσίτης. Η ευκαιρία σήμερα συνδέεται με την ανάγκη κάποιου να πουλήσει όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θέλει να πουλήσει σύντομα για να πάρει ακόμα συντομότερα ρευστό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά σπίτια κλείνονται δίνοντας στα χέρια με ένα πρόχειρο χαρτί προκειμένου ο πωλητής να πάρει την προκαταβολή ώστε να αντιμετωπίσει κάποιες ανάγκες που τον πιέζουν.

Έτσι , από τις πραγματικές ευκαιρίες ουσιαστικά αποκλείονται εκείνοι που δεν έχουν ρευστό στο χέρι και περιμένουν να το αποκτήσουν μέσω τραπεζικού δανεισμού. "Σήμερα , οι τράπεζες ακόμα και αν δώσουν πράσινο φως στην δανειοδότηση καθυστερούν την εκταμίευση ακόμα και δύο μήνες από την στιγμή της υποβολής του αιτήματος. Επομένως ο υποψήφιος αγοραστής τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη για άμεσο ρευστό εκείνου που πουλά σε τιμή ευκαιρίας.

Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται εκτός παιγνιδιού." έλεγε ο ίδιος μεσίτης και συμπλήρωνε ότι σήμερα στην αγορά κυριαρχεί ο "έχων ρευστότητα" αφού σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επιβάλλει τους όρους του. Ένα ακόμα στοιχείο που αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι η χρήση της επιταγής.

Πριν από πέντε χρόνια η επιταγή ήταν στην πραγματικότητα μετρητό αφού : -μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την χρηματοδότηση. -μπορούσε να δοθεί προκειμένου να είναι εγγυημένη η πληρωμή μίας συναλλαγής σε μεταγενέστερο χρόνο. Για το λόγο αυτό πολλές συναλλαγές εξοφλούνταν με την κατάθεση επιταγών είτε του αγοραστή είτε κάποιου τρίτου. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού από την μία πλευρά οι τράπεζες έχουν περιορίσει την προεξόφληση ενώ από την άλλη πλευρά η αγορά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να δεχτεί μεταχρονολογημένες επιταγές. "Η μοναδική επιταγή που είναι αποδεκτή είναι η τραπεζική" έλεγε χαρακτηριστικά διευθυντής μεγάλου τραπεζικού υποκαταστήματος όταν ρωτήθηκε.

Τι σημαίνει αυτό για την αγορά ακινήτων; Πολύ απλά ότι δεν μπορεί να γίνει χρηματοδότηση με αυτό το τρόπο. Συμπέρασμα; οι ευκαιρίες κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα και τις αρπάζουν μόνο εκείνοι που έχουν ρευστό.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki