Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ονειρευονται ανάκαμψη της οικοδομής

Προ των πυλών της ανάκαμψης, αρχής γενομένης από το 2015 βρίσκεται ο κλάδος της οικοδομής, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις τραπεζικών αναλυτών, αλλά και του ΙΟΒΕ, το οποίο στην έκθεσή του για την οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε εντός της εβδομάδας, αναφέρθηκε στην αναμενόμενη βελτίωση των αγοραπωλησιών ακινήτων στο υπόλοιπο του έτους.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, το 2015 οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες αναμένεται να αυξηθούν σε 3,6 δισ. ευρώ, έναντι 3,1 δισ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για φέτος και η οποία, εφόσον επιβεβαιωθεί θα σημάνει την ετήσια πτώση των επενδύσεων κατά 16% έναντι του 2013. Κατά την τράπεζα, η αρχή της ανάκαμψης θα έλθει από το 2015 όταν και προβλέπεται να καταγραφεί άνοδος των επενδύσεων τουλάχιστον κατά 10% το νέο έτος, αγγίζοντας το 2,1% του ΑΕΠ, έναντι 1,9% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Ασφαλώς, τα μεγέθη αυτάαπέχουν από τις «χρυσές» εποχές των προηγούμενων ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας είχε ανέλθει σε 26,1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσώπευε το 12,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2008 το αντίστοιχο μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 17,3 δισ. ευρώ, ή 8,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, θα αποτελέσει λίαν ενθαρρυντική ένδειξη για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, η επιβεβαίωση της εν λόγω πρόβλεψης για ανάκαμψη των νέων επενδύσεων σε κατοικίες.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της οικοδομικής δραστηριότητας έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της περιόδου Φεβρουαρίου - Απριλίου 2014, ο όγκος των νέων αδειών οικοδομών υποχώρησε μόλις κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν η αντίστοιχη πτώση του 2013 είχε διαμορφωθεί σε 40,8%. Οπως τονίζει η τράπεζα, ο όγκος των νέων αδειών οικοδομών που εκδόθηκαν στο πρώτο φετινό τετράμηνο διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στα 3,065 χιλ. κυβικά μέτρα, από 20,84 χιλ. κυβικά μέτρα κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2008. «Ωστόσο, η διακοπή της ταχείας πτώσης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 (+2,2%) και η μικρή πτώση του φετινού διαστήματος Φεβρουαρίου - Απριλίου (-3,5%) δείχνει ότι η ανάκαμψη στον όγκο των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται δεν θα αργήσει να εμφανιστεί», επισημαίνεται.

Με τη σειρά του και το ΙΟΒΕ επισημαίνει την ιδιαίτερα αρνητική τροπή που έχει λάβει η οικοδομική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, η μόνη περιφέρεια της χώρας όπου σημειώθηκε αύξηση (3,5%), ήταν εκείνη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση με 42,1% σημείωσε η περιφέρεια της Θεσσαλίας, ενώ ακολούθησαν οι περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (-38,5%) και Αττικής (-34,2%). Το ΙΟΒΕ σημείωσε επίσης ότι οι συναλλαγές στην αγορά κατοικίας κατά το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 63,3%, καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 3,9 χιλιάδες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, έναντι 10,6 χιλιάδων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Ωστόσο, το ΙΟΒΕ αναφέρει ότι η σημαντική αυτή φετινή πτώση οφείλεται στην έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Ως εκ τούτου, τονίζεται ότι η θέσπιση του νέου φορολογικού καθεστώτος από τα τέλη Απριλίου, προβλέπεται να αναθερμάνει αρκετά την αγορά ακινήτων στη συνέχεια του έτους. Καταλήγει δε, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές παρουσιάζει σημάδια ήπιας ανάκαμψης, καθώς αυξήθηκε κατά 2,4% στο φετινό πρώτο τρίμηνο, έναντι υποχώρησης κατά 29,9% στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας και ιδίως η προβλεπόμενη άνοδος των συναλλαγών και των επενδύσεων σε νέες κατοικίες, θα προκύψουν ως αποτέλεσμα μιας σειράς θετικών παραγόντων, σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, η ουσιαστική εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, τόσο μέσω της σημαντικής μείωσης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, όσο και με τη βελτιωμένη τροποποίηση του πλαισίου επιβολής του φόρου υπεραξίας (15%), θα συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντίστοιχα, θετική θα είναι και η επίδραση των πολύ χαμηλών τιμών στις οποίες προσφέρονται τα ακίνητα ηλικίας μεγαλύτερης των επτά ετών, δηλαδή από το 2007 και πίσω, ακόμα και σε προνομιούχες περιοχές με υψηλό επίπεδο υποδομών και περιβάλλοντος. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η σημαντική μείωση του κόστους ανέγερσης οικοδομών τα τελευταία χρόνια

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki