Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Logistics στα αζήτητητα

Στην αγορά αποθηκευτικών εγκαταστάσεων (logistics)στο λεκανοπέδιο Αττικής, οι πιο δημοφιλείς περιοχές είναι με τη σειρά: το Θριάσιο Πεδίο (Ασπρόπυργος, Μαγούλα, Μάνδρα), η εθνική οδός (βόρεια προάστια: Μεταμόρφωση, Κρυονέρι, Λυκόβρυση), ο Ελαιώνας, ο Πειραιάς (Δραπετσώνα, Πέραμα), τα Οινόφυτα (Οινόφυτα, Αυλώνας, Σχηματάρι) και τα Μεσόγεια (Μαρκόπουλο, Ανθούσα, Κορωπί). Βέβαια, η ζήτηση αυτή είναι περισσότερο θεωρητική, μια και δεν μεταφράζεται σε πράξεις, δεδομένου ότι προς το παρόν είναι ελάχιστος ο αριθμός των νέων αγοραπωλησιών ή μισθώσεων. Αυτή η στάση αναμονής των επενδυτών και των επιχειρήσεων παρατείνεται και για δύο επιπλέον λόγους: πρώτον, δεν έχουν διαφανεί σημάδια σταθερότητας και δεύτερον, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά το σημείο οικονομικής ανάκαμψης. Τα ποσοστά πληρότητας των αποθηκών επίσης διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του κάθε ακινήτου, δηλαδή τις προδιαγραφές του και τις υπηρεσίες που προσφέρονται.«Για παράδειγμα, στο Θριάσιο Πεδίο και προκειμένου για χώρους υψηλών προδιαγραφών, τα ποσοστά πληρότητας αγγίζουν το 90%. Στο άλλο άκρο, στην περιοχή των Οινοφύτων για παρόμοιους χώρους δεν ξεπερνούν το 80% - 85%. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ενοικιαστές αποθηκών έχουν ζητήσει και επιτύχει από τους ιδιοκτήτες μείωση των μισθωμάτων.

Στις περιπτώσεις που οι εγκαταστάσεις είναι ιδιόκτητες, οι επιχειρήσεις προχωρούν σε επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών τους συμβάσεων με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που εταιρείες αποθήκευσης αποφασίζουν να διαθέσουν σε τρίτους ορισμένους άδειους χώρους των ιδιόκτητων αποθηκών τους, μειώνοντας το κόστος και εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους. Από την άλλη πλευρά και προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους, η πλειονότητα των εταιρειών logistics έχει προχωρήσει σε μείωση των τιμών των παρεχομένων υπηρεσιών τους κατά 30% περίπου. Οσον αφορά τις κινήσεις των επενδυτών/κατασκευαστών, η γενικότερη τάση είναι η αποφυγή νέων αγορών οικοπέδων, ενώ όσες νέες αναπτύξεις γίνονται, έχουν καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δηλαδή αποσκοπούν στην επίτευξη υψηλής υπεραξίας, κυρίως λόγω της έλλειψης επαρκούς αριθμού κενών χώρων.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό της αγοράς σήμερα είναι ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων έχει στραφεί σε μικρότερους χώρους, μέχρι 3.000 τ.μ., διότι ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους (λιγότερα εμπορεύματα, μικρότερο κόστος μίσθωσης). Εκ των πραγμάτων, η εικόνα αυτή της αγοράς διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για τους επενδυτές, καθώς αφ’ ενός μεν σταθεροποιούνται οι προνομιακές αποδόσεις, αφ’ ετέρου η υποχώρηση των ενοικίων επιτρέπει την καλύτερη διαπραγμάτευση τιμήματος αγοράς ακινήτων. Μεσοπρόθεσμα (και στο μέτρο που θα φανεί «φως στο τούνελ» στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον) ο κλάδος των αποθηκών αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό του σε ό,τι αφορά τη συνολική παρουσία του στα θεσμικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Αλλωστε, το γεγονός ότι οι καθαρές ετήσιες αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 8% και 9%, που σημαίνει ότι ξεπερνάει κάθε άλλο είδος επενδυτικού ακινήτου (π.χ. γραφεία, εμπορικά κέντρα) είναι κάτι που δύσκολα μπορούν να αγνοήσουν οι επενδυτές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki