Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φταίει η αβεβαιότητα λένε οι τραπεζίτες

Αβεβαιότητα, ανεργία και ανησυχία για την πορεία της οικονομίας είναι σύμφωνα με τους τραπεζίτες οι βασικές αιτίες για την μείωση της ζήτησης στην αγορά κατοικίας. Αυτό τονίζεται σε ανάλυση της ALPHA Bank που αφορά την αγορά κατοικίας αποσπάσματα της οποίας προυσιάζει το realestatenews.gr . Σύμφωνα με τον συντάκτη της ανάλυσης :

"η παρατηρούμενη σημαντική μείωση της ζήτησης διαμερισμάτων αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη αβεβαιότητα των νοικοκυριών για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, η οποία επιτείνεται από την αβεβαιότητα για τις γενικότερες προοπτικές της οικονομίας. Παράλληλα, οι αυξημένες προσδοκίες των νοικοκυριών για πιθανή περαιτέρω πτώση των τιμών των κατοικιών σε χαμηλότερα επίπεδα στο μέλλον είναι πιθανό να τα έχουν οδηγήσει σε αναβολή της απόφασης για αγορά κατοικίας. Η μείωση της ζήτησης κατοικιών αντικατοπτρίζεται και στην επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολής των στεγαστικών δανείων. Η μείωση της ζήτησης νέων ιδιόκτητων κατοικιών αντανακλάται στην πτώση της τιμής των κατοικιών στην ίδια περίοδο που η αύξηση των ενοικίων εξακολουθεί να είναι θετική. Αυτό οδηγεί σε μείωση της ποσοστιαίας αναλογίας των τιμών των διαμερισμάτων προς τον δείκτη των ενοικίων , γεγονός που αυξάνει την πραγματική απόδοση της επένδυσης σε κατοικίες."

Αξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι στις αιτίες της κρίσης δεν περιλαμβάνεται η κατακόρυφη μείωση των χορηγήσεων σταγαστικών δανείων ο ρυθμός μεταβολής των οποίων είναι πλέον αρνητικός.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki