Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Συμβολαιογράφοι: όχι στην απελευθέρωση

Την αντίθεσή των συμβολαιογράφων στην προοπτική απελευθέρωσης του επαγγέλματος, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών και της Συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Κ. Βλαχάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βλαχάκης «η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα 21 από τα 27 κράτη- μέλη, στα οποία ισχύει και εφαρμόζεται ο θεσμός του συμβολαιογράφου "λατινικού τύπου", σύμφωνα με τον οποίο ο συμβολαιογράφος (πάντοτε νομικός) επιλέγεται με αυστηρές διαδικασίες και κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του δημοσίου λειτουργού, τα οποία του ανατίθενται από το κράτος.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο συμβολαιογράφος υπάγεται στη δικαστική εξουσία, ασκεί δε δημόσια υπηρεσία», τόνισε ο πρόεδρος της συντονιστικής και πρόσθεσε: «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο συμβολαιογράφος δεν έχει ελάχιστη αμοιβή, αλλά συγκεκριμένη αμοιβή, η οποία ορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η είσπραξη της αμοιβής αυτής είναι υποχρεωτική, χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης».
Υποστήριξε ακόμη ότι αν υπηρεσίες συμβολαιογράφου μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε νομικός θα υπάρξει διασάλευση της ασφάλειας δικαίου με άκυρες ή ακυρώσιμες συναλλαγές.
Ο κ.Βλαχάκης είπε ακόμη ότι οι συμβολαιογράφοι δέχονται να μειωθούν οι αμοιβέςγια τις συμβάσεις μεγάλης αξίας και να «παγώσουν» οι πάγιες αμοιβές.
Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο 50 % των συμβολαιογράφων που ελέγχθηκαν από τις φορολογικές αρχές διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Υποστήριξε όμως το 23,5 % των περιπτώσεων είναι τυπικές παραβάσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki