Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι δύο ταχύτητες της αγοράς κατοικίας

Με «δύο» ταχύτητες κινείται πλέον η αγορά κατοικίας. « Την περίοδο αυτή κινούνται οι αγορές που απευθύνονται σε συγκριμένες κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών. Για παράδειγμα η αγορά της Δυτικής Αθήνας η οποία χαρακτηρίζεται από το σχετικά χαμηλότερο επίπεδο των τιμών εξακολουθεί να κινείται .» , τόνιζε χαρακτηριστικά μεσίτης που ρωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κατοικίας και συμπλήρωνε επισημαίνοντας ότι «στις λεγόμενες παραδοσιακές αγορές που απευθύνονται κυρίως σε μεσαία εισοδήματα καταγράφεται υποχώρηση του επιπέδου τιμών. Αυτό αποδίδεται τόσο στο μεγάλο απόθεμα καινούργιων κατοικιών όσο και στο κλίμα της ανασφάλειας που χαρακτηρίζει την οικονομική συμπεριφορά πολλών υποψήφιων αγοραστών οι οποίοι φοβούνται επιδείνωση των εισοδημάτων τους.»

Σύμφωνα με τα πρώτα –προσωρινά- στοιχεία που καταγράφουν την εξέλιξη των τιμών κατοικίας  σε περιοχές με έντονη οικιστική δραστηριότητα καταγράφεται είτε στασιμότητα είτε  υποχώρηση των τιμών των καινούργιων κατοικιών σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου. Επίσης , τα ίδια στοιχεία επιβεβαιώνουν και την στροφή της ζήτησης στις περιοχές αυτές στα «μεταχειρισμένα» διαμερίσματα ηλικίας άνω των 5 ετών τα οποία απορροφούν ένα σημαντικό ποσοστό της ζήτησης στις συγκεκριμένες τοπικές αγορές. Στην περίπτωση που η τάση αυτή δεν ανακοπεί είναι πολύ  να καταγραφεί σημαντική υποχώρηση των τιμών λόγω του υψηλού αποθέματος των αδιάθετων νέων κατοικιών. Η «συμπεριφορά» αυτή θα είναι ιδιαίτερα εμφανής σε περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγάλο απόθεμα «μεταχειρισμένων» κατοικιών καθώς σε αυτές θα προσανατολισθεί ένα σημαντικό ποσοστό των υποψήφιων αγοραστών.

Από την άλλη πλευρά τα ίδια στοιχεία , καταγράφουν μία  τάση επιτάχυνσης της κάμψης των τιμών στις παλαιές κατοικίες γεγονός που σημαίνει ότι σταδιακά η «ψαλίδα» τιμών καινούργιων και μεταχειρισμένων κατοικιών θα ανοίγει .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki