Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κτίζουν μικρότερα σπίτια

Η κρίση περιορίζει και το εμβαδόν των νέων κατοικιών, καθώς στις περιορισμένες νέες οικοδομές ο αριθμός των μικρών διαμερισμάτων έχει αυξηθεί θεαματικά τα δύο τελευταία χρόνια. Από έρευνα που πραγματοποίησε η PROPERTY LTD και η οποία αφορούσε, στο τρόπο με τον οποίο επηρέασε η κρίση την οικοδομική δραστηριότητα προκύπτει ότι , μέχρι και το 2008 το 30% περίπου των νέων κατοικιών αφορούσαν διαμερίσματα με εμβαδόν μέχρι 60 τετραγωνικά μέτρα. Αναλυτικά, στην Αττική , τα μικρά διαμερίσματα αφορούσαν στο 36% της συνολικής προσφοράς , στην Θεσσαλονίκη το 24,% , στην Πάτρα το 29,6% , ενώ σε ανάλογα ποσοστά κινήθηκε και η προσφορά καινούργιων κατοικιών στα υπόλοιπα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Από την έρευνα , προέκυψε ότι η αναλογία αυτή ανατράπηκε λόγω κρίσης και φορολογίας καθώς το μέσο ποσοστό των νεοαναγειρόμενων κατοικιών αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και κινείται στο 32-33%. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο σε Αττική(εκτιμάται ότι κινείται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το 40%) και Θεσσαλονίκη (εκτιμάται ότι υπερέβη οριακά το 30%). Εντυπωσιακό είναι το φαινόμενο ότι αυξήθηκε ο αριθμός των μικρών κατοικιών και στις περιοχές της εξοχικής κατοικίας . Το ποσοστό των μικρών κατοικιών στα νησιά του Ιονίου το 2008 ήταν 34% και σήμερα εκτιμάται ότι ξεπερνά το 36% , ενώ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από 42% το 2008 σήμερα κινείται στα επίπεδα του 45%.

Κατασκευαστές από τους οποίους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή επισήμαιναν ότι «πρόκειται για μία αναμενόμενη εξέλιξη , καθώς οι δυσκολίες χρηματοδότησης της αγοράς κατοικίας σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις απομακρύνουν τους εν δυνάμει αγοραστές από τις κατοικίες μεσαίου εμβαδού . Αν συνυπολογίσει κανείς, το κόστος αγοράς , τον ΦΑΠ και τα τεκμήρια είναι απόλυτα αναμενόμενο , οι κατασκευαστές να προσαρμόσουν το προϊόν τους στις νέες συνθήκες της αγοράς. Από την άλλη πλευρά στην αγορά κατοικίας σήμερα είναι υποψήφιοι ιδιοκτήτες με σχετικά χαμηλά εισοδήματα για τους οποίους η προτεραιότητα είναι η κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών για κύρια κατοικία. Αντίθετα , εκείνοι που αγοράζουν για να αναβαθμίσουν τις στεγαστικές τους συνθήκες έχουν εξαφανιστεί. Επομένως, και τα ποσά που διαθέτουν για την αγορά κατοικίας έχουν περιοριστεί ».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki