Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

200.000 σπίτια στο "ράφι"

Μεγαλώνει το απόθεμα των αδιάθετων ακινήτων καθώς καθημερινά προστίθενται και νέα ακίνητα (καινούργια και μεταχειρισμένα) στην λίστα των 120.000 αδιάθετων κατοικιών που ήταν στις αρχές του 2011. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτών καθημερινά, εμφανίζονται στα γραφεία τους άνθρωποι που προσφέρουν τα ακίνητα τους προς πώληση . «Η προσφορά ακινήτων προς πώληση αυξάνεται με ρυθμό περί το 1-1,5% τον μήνα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κατοικίες με ηλικία μέχρι 10 ετών που βρίσκονται σε περιοχές κατοικίας της μεσαία τάξης», τόνιζε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι, τον Χολαργό και την Αγία Παρασκευή κλπ. Πρέπει να σημειωθεί, ότι ανάλογη εικόνα εμφανίζει και η αγορά των καινούργιων κατοικιών .

Από την μία πλευρά, οι πωλήσεις νέων κατοικιών έχουν φτάσει στο ναδίρ ενώ από την άλλη στο απόθεμα προστίθενται και νέες κατοικίες . Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις , οικονομικών αναλυτών από τις αρχές του 2010 μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 70.000 κατοικίες. Τι σημαίνει αυτό;

Πολύ απλά με εξαίρεση τις κατοικίες που απευθύνονται για ιδιόχρηση όλες οι υπόλοιπες θα προστεθούν στην μακρά λίστα των αδιάθετων κατοικιών. Η εικόνα αυτή , αφορά στο σύνολο της Ελλάδας δηλαδή σε κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες που βρίσκονται τόσο σε αστικές περιοχές όσο και σε τουριστικούς προορισμούς. «Το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά είναι ότι η παντελής έλλειψη αγοραστών οδηγεί σε αύξηση του αδιάθετου αποθέματος και συνακόλουθα σε μία πρωτοφανή κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας. Ήδη περισσότερες από 1.000 οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους ενώ άλλες τόσες έχουν «παγώσει» τις κατασκευές και απλώς διατηρούν ένα μικρό γραφείο –σφραγίδα», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του κλάδου των κατασκευών.

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε , ότι σε όλες τις έρευνες του ΙΟΒΕ για το επιχειρηματικό κλίμα που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο εξάμηνο οι προσδοκίες των κατασκευαστών που ασχολούνται με ιδιωτικά έργα βρίσκονται στο ναδίρ». Ο ίδιος επιχειρηματίας μάλιστα διατύπωνε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των αδιάθετων κατοικιών θα ξεπεράσει τις 200.000 .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki