Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Οι υποθήκες του 2010

Μέχρι πρόσφατα, το σπίτι ήταν λιγότερο «κάστρο» και περισσότερο χρυσή επένδυση. Η ξέφρενη πορεία των τιμών και οι δυνατότητες ρευστοποίησης ενός μέρους της αξίας της  κατοικίας είχε ως αποτέλεσμα τις "καλές μέρες " πολλοί να την αντιμετωπίσουν ως  «χρυσοφόρο όρνιθα». Το 2010 όμως πιθανόν να σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής καθώς έγινε σαφές ότι το σπίτι δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη πλούτο και μέσο αποταμίευσης.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Το πιθανότερο στροφή προς άλλες μορφές αποταμίευσης καθώς η πτώση των τιμών , οι κατασχέσεις και ο αποκλεισμός από τον δανεισμό είναι μία πραγματικότητα για χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα αναθεωρήσουν πολλές από τις επιλογές τους. Μιλάμε δηλαδή για στροφή σε παραδοσιακές μορφές αποταμίευσης όπως για παράδειγμα : τραπεζικές καταθέσεις ή και μετοχές αλλά και ασφαλιστήρια επενδυτικά προγράμματα και ομόλογα. Ήδη στο εξωτερικό όπου έχει βελτιωθεί οριακά η στροφή προς την αποταμίευση παρατηρείται μία αλλαγή του αποταμιευτικού προτύπου.

Φυσικά, για μερικούς, η πρόσφατη αναταραχή λειτούργησε ως μια ένδειξη για το ότι ήλθε η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν ένα ακίνητο. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι ακόμη χαμηλά , η ζήτηση είναι στο ναδίρ και η προσφορά στο ζενίθ.

«Και ποια είναι η καλύτερη στιγμή; » σκέπτονται και μπορεί να έχουν δίκιο αφού στην καλύτερη περίπτωση οι τιμές αναμένεται να είναι στάσιμες ενώ η ζήτηση αποκλείεται να ανακάμψει τουλάχιστον για την επόμενη τριετία καθώς η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας κάνει την ιδιοκτησία ενός σπιτιού μια επικίνδυνη πρόταση. Η άποψη για συρρίκνωση της ζήτησης ενισχύεται και από τις εκτιμήσεις ότι την επόμενη χρονιά , ο αριθμός των κατασχέσεων θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και δεν αποκλείεται να δούμε και περαιτέρω άνοδο το 2012.

Που οδηγούν όλα αυτά ;Στο συμπέρασμα ότι με λιγότερους υποψήφιους αγοραστές να είναι σε θέση να αγοράσουν ένα σπίτι η «χρυσή κότα » μάλλον θα σταματήσει να γεννά «χρυσά αυγά» για αρκετό ακόμα διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επαναληφτούν σύντομα οι τρελές αυξήσεις των αρχών της χιλιετίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki