Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΚΑΤΟΙΚΙΑ: Σε ποιές θα αυξηθεί η ζήτηση

Μικρά σπίτια με μέσο κόστος που θα κινείται στα επίπεδα των 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο θα επωφεληθούν από τις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες προβλέπουν ότι η απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» για αγορά πρώτης κατοικίας θα ισχύσει για τα πρώτα 120 τ.μ. επιφανείας και αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου αγοραστή. Αν και οι ρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στην αναθέρμανση της ζήτησης η αποτελεσματικότητα τους αμφισβητείται καθώς :

-η αγορά πρώτης κατοικίας είναι περιορισμένη καθώς το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κινείται ελαφρώς υψηλότερα από το 80%.

-η έκρηξη της ανεργίας καθιστά τους περισσότερους επιφυλακτικούς.

-η χρηματοδότηση από τις τράπεζες είναι περιορισμένη.

Παρόλα αυτά , πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Οικονομικών να προωθεί ταυτόχρονα και την απαλλαγή από τα τεκμήρια και τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των στεγαστικών δανείων με τα οποία χρηματοδοτείται η συγκεκριμένη αγορα. Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» θα αφορά περιπτώσεις απόκτησης ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσα στην επόμενη διετία, ενώ για τα τοκοχρεολυσία υπάρχει πρόταση να εφαρμοστεί το μέτρο από τις 23 Απριλίου, οπότε ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και καταργήθηκε η απαλλαγή.

Από την άλλη πλευρά δεν διαψεύδονται οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο φορολογικό νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για το πώς θα επιβαρύνουν οι ημιυπαίθριοι χώροι τη φορολογητέα αξία του ακινήτου. Ειδικότερα, τα τετραγωνικά μέτρα των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιούνται θα εντάσσονται στο σύνολο των τετραγωνικών της κύριας κατοικίας και θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki