Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αλαλουμ με τις σχολάζουσες κληρονομιές

Σχέδιο νόμου για τον Κώδικα Εθνικών Κληροδοτημάτων και την αναμόρφωση των διατάξεων των Σχολαζουσών Κληρονομιών επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία που αφορά στις σχολάζουσες κληρονομιές και να συντομευθεί ο χρόνος που απαιτείται για την κατάθεση αίτησης αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίων επ’ αυτών. Στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θα υπάρχει και πρόνοια για τη δημιουργία μητρώου κοινωφελών περιουσιών και μητρώου σχολαζουσών κληρονομιών. Όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργού Οικονομικών η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται τις αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της έως το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχαν απευθύνει στον ίδιο 25 βουλευτές της ΝΔ για τις σχολάζουσες κληρονομιές. Οι βουλευτές της ΝΔ επικαλούνταν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το σύνολο των κοινωφελών περιουσιών σήμερα ανέρχεται σε 12.000 και από αυτές οι 3.000 είναι Ιδρύματα και Κληροδοτήματα, 3.800 είναι σχολάζουσες κληρονομιές και περίπου 5.200 εκκαθαρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών με ρυθμό το πολύ 20 υποθέσεων το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν σχεδόν 300 χρόνια για να εκκαθαριστούν όλες οι παλιές περιουσίες. Οι βουλευτές ανέφεραν μάλιστα ότι η συνολική αξία της περιουσίας αυτής εκτιμάται περίπου στα 4 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών, «υπάρχει δυσκολία εντοπισμού των σχολαζουσών κληρονομιών, καθώς η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν ενημερώνεται εγκαίρως για την ύπαρξη κληρονομιών για τις οποίες δεν έχουν εμφανιστεί κληρονόμοι». Επίσης, οι περισσότεροι κηδεμόνες που διορίζονται αποποιούνται του λειτουργήματος τους με συνέπεια την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος χωρίς να γίνονται ενέργειες εκκαθάρισης των κληρονομιών αυτών. Αλλά και ο Αστικός Κώδικας, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, δεν καθορίζει το ακριβές χρονικό διάστημα που απαιτείται προκειμένου η κληρονομία να περιέλθει στο Δημόσιο εάν δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος, κατά την εκδίκαση της εκάστοτε υπόθεσης. Το γεγονός αυτό καθυστερεί επίσης υπερβολικά την εκκαθάριση των υποθέσεων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki