Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι ισχύει για τη παράσταση δικηγόρου

Οι ρυθμίσεις για την παράσταση δικηγόρων σε μεταβιβάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του νέου Κώδικα Δικηγόρων προβλέπουν ότι :

- Για τον αγοραστή είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου σε όλες τις αγοραπωλησίες με τίμημα μεγαλύτερο από 60.000 ευρώ για την Αττική και 20.000 ευρώ για την περιφέρεια, εκτός από τα συμβόλαια που αφορούν σε χαριστικές δικαιοπραξίες όπως δωρεές ή γονικές παροχές.

- Για τον πωλητή προτείνεται η υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν από την υπογραφή οποιουδήποτε συμβολαίου, ανεξαρτήτως τιμήματος.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31-12-2013 και ορίζει ότι μέχρι τότε για συμβόλαια άνω των 80.000 ευρώ θα παρίστανται υποχρεωτικά οι δικηγόροι μόνο για τον αγοραστή, ενώ από 1-1-2014 γίνεται προαιρετική η παρουσία δικηγόρου για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. «Οπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου, υπάρχει Κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο», έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός υπερασπιζόμενος την πρόταση της Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Αντώνης Βγόντζας κινούμενος στο ίδιο πνεύμα υποστήριξε ότι για μια αγοραπωλησία, «είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση του ενεργειακού επιθεωρητή. Δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει εκατό ή εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ;». «Οι προτάσεις της Επιτροπής αναδεικνύουν τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και την ιστορικότητά του, γι' αυτό και κάποιες από αυτές αποκλίνουν από μνημονιακές επιταγές», σύμφωνα με τον κ. Ρουπακιώτη.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki