Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Περιμένουν τσουνάμι

Οπως προβλέπουν οι ειδικοί, μετά τις εκπτώσεις θα έρθει νέο κύμα λουκέτων σε όλη την Αθήνα, αλλά και στο κέντρο της πόλης που κάποτε ήταν το ισχυρότερο εμπορικό σημείο. Η ελπίδα των επιχειρηματιών να «ρεφάρουν» μέρος από τη χασούρα διαψεύδεται, καθώς η κίνηση στα καταστήματα των παραδοσιακών εμπορικών δρόμων είναι υποτονική.

Τσουνάμι απολύσεων και λουκέτων βλέπουν οι επιχειρηματίες να έρχεται τους επόμενους μήνες στην αγορά. Ερευνα της εταιρείας Μarc για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) που παρουσιάστηκε χθες προβλέπει ότι 11.000 επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά εντός των επόμενων τριών μηνών, ενώ έως το τέλος του χρόνου συνολικά θα έχουν κλείσει 190.000 επιχειρήσεις σε ετήσια βάρη, κάτι που σημαίνει περίπου 260.000 νέους ανέργους. Οι επιχειρηματίες λένε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν το χειρότερο από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2009, ενώ η επιδεινούμενη ύφεση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσει την πλειονότητα των επιχειρήσεων - από τις μικρότερες ώς τις μεγαλύτερες - σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες. Από τα στοιχεία της έρευνας, η οποία έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 η μείωση του τζίρου έφτασε κατά μέσο όρο το 34,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Παράλληλα, το ίδιο διάστημα οι μεταποιητικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο μισό της παραγωγικής τους δυναμικότητας (48,7%), ενώ συνεχίστηκε η επενδυτική απραξία των επιχειρήσεων με μόλις το 7% των επιχειρήσεων να προχωρά σε επενδύσεις και ακόμα χαμηλότερο ποσοστό (5,1%) να δηλώνει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις το επόμενο εξάμηνο. Η κατάσταση αυτή μάλιστα οδηγεί για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο την αναλογία προσλήψεων προς απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα στο 1 προς 7.

Επιπλέον, το 53,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, ενώ οι επιχειρήσεις που μείωσαν ώρες και ημέρες εργασίας έφτασαν το 40%. Κυρίαρχο πρόβλημα για τις 9 στις 10 επιχειρήσεις παραμένει η ρευστότητα, ενώ ως σημαντικότερο εμπόδιο θεωρούν τα λειτουργικά έξοδα (44,3%), τις ασφαλιστικές εισφορές (41,3%) και μόνο το 9,9% τους μισθούς. Οσον αφορά τις καθυστερήσεις στην είσπραξη ή την εξόφληση οφειλών μεταξύ των επιχειρήσεων η κατάσταση είναι δραματική, καθώς ο ένας στους δύο επιχειρηματίες διαπιστώνει πως ο χρόνος είσπραξης οφειλών από τους πελάτες του έχει αυξηθεί.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki