Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Αν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου ή ακινήτων, τα νέα είναι –και πάλι– άσχημα. Και αυτό γιατί μεγάλες επιβαρύνσεις θα επιφέρει και αυτό το πολυνομοσχέδιο και θα κληθείτε να καταβάλετε σχεδόν έως και τριπλάσιους φόρους σε σχέση με το 2015.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα πληρώσουν περισσότερους φόρους. Αλλα 5 εκατομμύρια, με ακίνητα μικρής αξίας (κατοικίες), θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με το περυσινό έτος, ενώ 700.000 ιδιοκτήτες θα δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται. Με βάση τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του 2016, θα καταβληθούν περισσότεροι φόροι από:

1. Τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, εντός ή εκτός οικισμού, καθώς οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου είναι αυξημένοι από 23% έως 25%. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ, παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

2. Φορολογουμένους που κατέχουν κτίσματα, οικόπεδα, αγρούς, αγροτεμάχια και λοιπά ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου μειώθηκε από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται υπέρμετρα οι συντελεστές υπολογισμού έως και 200%. Για πρώτη φορά στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται και τα αγροτεμάχια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου με περιουσία ύψους 500.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φέτος, εκτός από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, αυξημένο συμπληρωματικό φόρο. Συγκεκριμένα θα πληρώσει 925 ευρώ από 300 φέτος. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η φορολογία του κατά 208,33%. Αλλος ιδιοκτήτης ακινήτων με σύνολο ακίνητης περιουσίας 1.000.000 ευρώ θα πληρώσει συμπληρωματικό 5.275 ευρώ από 3.600 ευρώ το 2015. Δηλαδή θα πληρώσει 1.675 ευρώ περισσότερα.

Από τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων υπάρχουν, όμως, και κερδισμένοι, που θα πληρώσουν ελαφρώς μικρότερο φόρο σε σχέση με το 2015. Οσοι διαθέτουν κατοικίες η αξία των οποίων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερα για το ακίνητό τους, δεδομένου ότι ο βασικός φόρος του ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με τις ίδιες κλίμακες και τους ίδιους συντελεστές αλλά με μικρότερες αντικειμενικές αξίες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki