Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κίνδυνος για πλημμύρες στη ΒΑ Αττική

Για αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών στους πρόποδες των βουνών της ΒΑ Αττικής κάνουν λόγο βουλευτές της Ανανεωτικής Πτέρυγας με ερώτησή τους προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Όπως επισημαίνουν:
Με τις περσινές πυρκαγιές στη Βορειοανατολική Αττική επλήγη σε μεγάλο βαθμό ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου.
Σήμερα, οι συνέπειες αυτής της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής είναι ορατές: τα σημαντικότερα ρέματα της περιοχής έχουν αποψιλωθεί, ενώ οι περισσότερες κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται κάτω από τη λεωφόρο Μαραθώνος είναι πλέον απροστάτευτες από τις νεροποντές δεδομένου ότι η δασοκάλυψη έχει καταστραφεί σε ποσοστό από 30% έως 92%. Ένα από τα πλέον απειλητικά ρέματα για την παραλιακή ζώνη από τη Ραφήνα έως τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα είναι το Ρέμα του Βαλανάρη.
Σύμφωνα δε με έρευνες του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων του Πολυτεχνείου προκύπτει ότι στις τελευταίες πυρκαγιές καταστράφηκε το 92% της λεκάνης απορροής του συγκεριμένου ρέματος. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το 1995 το ρέμα του Βαλανάρη είχε παροχή 50ετίας της τάξης των 450-500 κυβικών ανά δευτερόλεπτο, ενώ τον Οκτώβριο του 2008 η παροχή υπολογίστηκε στα 850 κυβικά, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις πυρκαγιές των ετών 1998 και 2005.
Παρότι η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής έχει καταθέσει ήδη από πέρυσι τις σχετικές προτάσεις των απαιτούμενων εργασιών και παρεμβάσεων για την προστασία των περιοχών στους πρόποδες των βουνών της ΒΑ Αττικής, ωστόσο δεν έχουν δρομολογηθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Η κα Μπιρμπίλη ερωτάται:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την άμεση προώθηση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων προκειμένου να προωθηθούν τα έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες της ΒΑ Αττικής;
2. Προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση νέων εργασιών ανάσχεσης και αντιστήριξης των υπαρχόντων φραγμάτων στο Ρέμα Βαλανάρη;
3. Προτίθεται να προβεί στην κατασκευή γεφυρών στις θέσεις «Πετρέζα» στην οδό Πικερμίου-Σπάτων και Αρίωνος, που συνδέει τη Λεωφόρο Μαραθώνος με την Αρτέμιδα δεδομένου ότι σε περίπτωση βροχόπτωσης δυσχεραίνεται η προσπελασιμότητα;

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki