Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χρηματοδότηση για εξοικονόμηση ενέργειας

Το μηχανισμό της χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους θεσπίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το νομοσχέδιο για τη «βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης» που κατατέθηκε στη Βουλή. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει τη χρηματοδότηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας από τρίτους (τράπεζες  ή / και άλλες εταιρίες) και αποπληρωμή του κόστους επένδυσης με την εκχώρηση μέρους του οφέλους που προκύπτει από τη μείωση των λογαριασμών.
Για το σκοπό αυτό θεσπίζεται «Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης» μεταξύ του καταναλωτή και της Επιχείρησης Ενεργειακών Υπηρεσιών στο πλαίσιο της οποίας ο τελικός καταναλωτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην ΕΕΥ συμβατικό οικονομικό αντάλλαγμα της παρεχόμενης ενεργειακής υπηρεσίας με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται. Το οικονομικό αντάλλαγμα της ΕΕΥ συνίσταται σε ποσοστό επί του οικονομικού οφέλους που προκύπτει από την εξοικονόμηση ενέργειας του τελικού καταναλωτή.   
Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στα έντυπα των λογαριασμών της ΔΕΗ και των λοιπών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το αργότερο σε ένα χρόνο από την ψήφισή του. Τα νέα έντυπα θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στοιχεία: α) την πραγματική κατανάλωση ενέργειας και την αντίστοιχη πραγματική τιμή , β) συγκριτικά στοιχεία της κατανάλωσης του πελάτη κατά τη χρονική περίοδο που αφορά ο λογαριασμός σε σχέση με την κατανάλωσή του κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και γ) στοιχεία επικοινωνίας οργανώσεων καταναλωτών, φορέων και οργανισμών καθώς και διευθύνσεις διαδικτυακών τόπων, μέσω των οποίων είναι δυνατό να λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με διαθέσιμα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τυπικά χαρακτηριστικά ενεργειακής κατανάλωσης ή και τεχνικές προδιαγραφές για ενεργειακό εξοπλισμό. 
Προβλέπεται τέλος σταδιακή αντικατάσταση των μετρητών ώστε να απεικονίζουν την πραγματική ενεργειακή κατανάλωση και να παρέχουν πληροφορίες για τον πραγματικό χρόνο χρήσης, όταν αυτό είναι οικονομικώς εύλογο και ανάλογο προς τη δυνητική εξοικονόμηση ενέργειας.
Το νομοσχέδιο θέτει επίσης εθνικός ενδεικτικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας 9 % ως το 2016 σε σχέση με την περίοδο 2001 – 2005.
Συνημμένα το νομοσχέδιο και η εισηγητική έκθεση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki