Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κτηματολόγιο τρέχουν οι ημερομηνίες

Προθεσμία επτά ημερών έχουν στην διάθεση τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αθήνα για να ελέγξουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς την 1η Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

 

Παρά την εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης και το γεγονός ότι ο έλεγχος όπως και οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν διαδικτυακά, μέσα από την ιστοσελίδα του κτηματολογίου, σύμφωνα με πληροφορίες μόνο ένας στους πέντε έχει κάνει τον αναγκαίο έλεγχο για να αποφύγει την ταλαιπωρία στο μέλλον.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περίπου 100.000 ιδιοκτήτες έχουν ελέγξει on line την ιδιοκτησία τους, ενώ το 80% των αιτήσεων διόρθωσης έχουν υποβληθεί ψηφιακά.  Παρά τη χαμηλή συμμετοχή των ιδιοκτητών, δεν προγραμματίζεται παράταση στην ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων του δήμου Αθηναίων. Ωστόσο τόσο οι αρχικές δηλώσεις όσο και αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος θα παραλαμβάνονται  εκπρόθεσμες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

 

Πρακτικά εκπρόθεσμες δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται σε μια περιοχή μέχρι να ξεκινήσει εκεί η κανονική λειτουργία του κτηματολογίου. Όπως έχει ανακοινωθεί σχεδιάζεται να καθιερωθούν πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις, αλλά αυτό δεν προβλέπεται να γίνει εντός του έτους.

 

Για τον Δήμο Αθηναίων η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης την 1η Οκτωβρίου 2020, 12 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, σημαίνει ότι στα τέλη του 2022 το 100% του Δήμου (και το 95% του νομού Αττικής) θα διαθέτει κτηματολόγιο σε λειτουργία, με κτηματολογικό γραφείο που θα υποκαταστήσει το υποθηκοφυλακείο. Μέχρι τότε, οι ιδιοκτήτες ακινήτου που θα θελήσουν να το μεταβιβάσουν αρχικά θα πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου  (από το κτηματολογικό γραφείο ή ψηφιακά) και στη συνέχεια να απευθυνθούν στο οικείο υποθηκοφυλακείο.

 

Η εικόνα στην Επικράτεια

Για το σύνολο της χώρας, τα εκτιμώμενα δικαιώματα ακίνητης περιουσίας είναι 39,1 εκατ. Για το 33% εξ αυτών λειτουργεί κτηματολόγιο, για το 59% βρίσκεται σε εξέλιξη κτηματογράφηση (με το μέσο ποσοστό στη συλλογή δηλώσεων να κινείται στο 65%) για το 6,8% επίκειται η ανάθεση της κτηματογράφησης και για το 1,2% η ανάθεσή τους θα γίνει όταν λήξουν οι δικαστικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

 

Κρίσιμο είναι ότι από το νέο έτος οριστικοποιούνται οι εγγραφές στο κτηματολόγιο για τις περιοχές που κτηματογραφήθηκαν αρχικά κατά την περίοδο 2003 – 2016. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης αμέλησε να ελέγξει το ακίνητο του όλα αυτά τα χρόνια, χάνει το δικαίωμά του και θα μπορεί πλέον να διεκδικήσει τα δικαιώματά του μόνο δικαστικά. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές. Τα αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα είναι μεν περί τα 150.000, η πλειοψηφία αυτών όμως (80 με 90%) ανήκουν στο δημόσιο που σε πολλές περιοχές δεν έχει κάνει δήλωση των ακινήτων τους, ή σε κάποιους ιδιοκτήτες που συνειδητά δεν επιθυμούν να έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα ακίνητα.

 

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αθήνας με θέμα την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στο δήμο στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Στέφανο Κοτσώλη και τον πρόεδρο Δημήτρη Σταθάκη.

 

"Το γεγονός ότι η υπόθεση Κτηματολόγιο ουσιαστικά κλείνει στον Δήμο Αθηναίων είναι και ένα μήνυμα αισιοδοξίας γενικά για το πώς θα προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Ήδη, σε επίπεδο συλλογής δηλώσεων σε όλη τη χώρα έχουμε φτάσει στο 65%”, σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι  "η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες”,

 

Σχολιάζοντας την πορεία της κτηματογράφησης ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι "με την ολοκλήρωση της ανάρτησης στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, σε συνδυασμό με τις άλλες αναρτήσεις που τρέχουν, στο τέλος του 2020 τα μισά ακίνητα της χώρας θα έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Μόνο το 2% των γεωτεμαχίων είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και μόνο 5‰ των δικαιωμάτων θα πάνε σε επιτροπή ενστάσεων”.

 

"Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μας πήρε σχεδόν 150 χρόνια αλλά πλέον ο Δήμος Αθηναίων, η πόλη της Αθήνας, αποκτά Κτηματολόγιο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο γιατί διασφαλίζεται η ατομική περιουσία, αλλά και γιατί θωρακίζεται η περιουσία του Δήμου Αθηναίων”, σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννης.

 

Το γεγονός πως η Ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων είναι η πρώτη που έγινε πλήρως ψηφιακά, υπογράμμισε ο κ. Κοτσώλης. "Με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας, τον μετασχηματισμό των υποδομών μας και την επιτάχυνση του έργου μας, αποδεικνύουμε πως αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούταν χαμένη υπόθεση μπορεί να γίνει πράξη. Και η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους ένα σύγχρονο και αξιόπιστο Κτηματολόγιο”, σημείωσε.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki