Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο απόσπασμα η εκτός σχεδίου δόμηση

Την οριστική απόσυρση των περί κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης διατάξεων του υπό διαβούλευση σν του ΥΠΕΝ με τίτλο "Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας" ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, γιατί οδηγούν σε πλήρη απαξίωση της εκτός σχεδίου ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.

 

Στη σχετική επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η απόσυρση των διατάξεων αυτών, ως εξής:

 

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη

Τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Δημήτρη Οικονόμου

Τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Νίκο Ταγαρά

 

Ενταύθα                                                                                                                                     Αθήνα, 25.8.2020

 

ΘΕΜΑ: Όχι στην κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης που απαξιώνει την ιδιωτική ακίνητη περιουσία!

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ, κ.κ. Υφυπουργοί

 

Η ΠΟΜΙΔΑ είναι τις τελευταίες ημέρες δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών ιδιοκτητών αλλά και κάθε είδους επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων από όλη τη χώρα, για τις διατάξεις των άρθρων 27, 28 και 34 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου του Υπουργείου σας, με το οποίο απαξιώνεται σημαντικότατο τμήμα της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του ελληνικού λαού, μέσω της ουσιαστικής κατάργησης της νόμιμης δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας.

 

Επειδή συνταγματικά οι διατάξεις αυτές συνιστούν έμμεση πλην σαφή δήμευση των εκτός σχεδίου γεωτεμαχίων χωρίς καμιά απολύτως αποζημίωση, η οποία απαγορεύεται από το Σύνταγμά μας.

 

Επειδή πολεοδομικά η εκτός σχεδίου δόμηση δεν αποτελεί αυθαίρετη δόμηση, αλλά δόμηση με κανόνες, ενώ η κατάργησή της κινδυνεύει να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων στη χώρα.

 

Επειδή οικονομικά η αγορά αγροτεμαχίων γίνεται για επένδυση ή εκμετάλλευση (από Έλληνες και ξένους) και θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους (νησιώτες, αγρότες και γενικά πολίτες) ως σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία με ενσωματωμένη και φορολογημένη αξία η οποία θα απαξιωθεί και θα εξαερωθεί ολοκληρωτικά από την κατάργηση της ήδη κεκτημένης αρτιότητας & οικοδομησιμότητάς τους.

 

Επειδή κοινωνικά η απαξίωση των εκτός σχεδίου ακινήτων μοιραία θα αναγκάσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους να τα ξεπουλήσουν αντί «πινακίου φακής» σε εταιρείες μεγαλοεπενδυτών, που θα  τα συνενώσουν νόμιμα, υλοποιώντας παντού μεγαθήρια οργανωμένης δόμησης.

 

Επειδή περιβαλλοντικά η νόμιμη εκτός σχεδίου δόμηση δεν καταστρέφει, αλλά στην ουσία προστατεύει το περιβάλλον λόγω του ότι διατηρεί ζωηρό το ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον, αφού οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου. H δόμηση μεγαθηρίων με πριμοδοτημένους όρους δόμησης είναι αυτή που θα βλάψει πολύ περισσότερο το περιβάλλον!

 

Επειδή πολιτικά, στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχει η παραμικρή έστω και έμμεση αναφορά σε ένα τέτοιο σχέδιο μαζικής απαξίωσης της περιουσίας του ελληνικού λαού.

 

Επειδή η μεταβατική διετία για έκδοση αδείας, εν μέσω κορωνοϊού, από την οποία αποκλείονται τα περισσότερα από τα εκτός σχεδίου γεωτεμάχια, μόνον να γεμίσει τη χώρα με ημιτελή «κουφάρια» μπορεί.

 

Επειδή όλα όσα σας αναφέρουμε επιβεβαιώνονται εναργέστατα από τα πάμπολλα σχόλια επί των σχετικών άρθρων του υπό διαβούλευση ν.σ,,  τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα αγνοήσετε.

 

Γι΄αυτό σας καλούμε να αποσύρετε οριστικά τις παραπάνω διατάξεις από το νομοσχέδιο αυτό, η συνεχής επαναφορά των οποίων στο προσκήνιο, αποτελεί παράγοντα μόνιμης ανασφάλειας και ανησυχίας των ιδιοκτητών για την αξία και την τύχη της περιουσίας τους, που αποκτήθηκε με κόπους στερήσεις, θυσίες και ξενιτεμούς, και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.

 

Αλλως, ως μόνη δίκαιη για τους πολίτες και αποτελεσματική λύση, σας προτείνουμε να νομοθετήσετε μεταβατικά ότι «ο ιδιοκτήτης εκτός σχεδίου γηπέδου απολαμβάνει του πολεοδομικού καθεστώτος και των όρων δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο της υπ’ αυτού απόκτησης του συγκεκριμένου γηπέδου».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki