Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ημιυπαίθριοι : Πιέζουν για αλλαγές

Η ισχύουσα ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους οδηγείται σε ένα δημοσιονομικό <<Βατερλώ>> σε σχέση με τις πραγματικές της δυνατότητες. Ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ζητούν άμεσα μέτρα διόρθρωσης του ήδη υφιστάμενου πλαισίου. Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τις εξής αναγκαίες και υπερεπείγουσες έξι (6) αλλαγές στην ισχύουσα ρύθμιση (Ν.3843/2010), η οποία σημειωτέον σχεδιάστηκε σε περίοδο προ της υπαγωγής στο ΔΝΤ, ώστε να προσέλθουν μαζικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης χώρων και να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα:

1. Να μην είναι η λύση προσωρινού χαρακτήρα (40 έτη) αλλά μόνιμου.

2. Για τον υπολογισμό του προστίμου να καταργηθεί ο αυξητικός συντελεστής βάσει του μεγέθους του κάθε χώρου, ο οποίος καθιστά τη ρύθμιση ασύμφορη και απρόσιτη ακριβώς σε εκείνους που θα ήθελαν να δηλώσουν χώρους μεγάλου εμβαδού, και συνεπώς θα είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα μεγαλύτερα ποσά προστίμων

3. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής προστίμου 0,60 για τους υπόγειους χώρους, όπως προβλέπεται και στο σύστημα "αντικειμενικών αξιών"

4. Να προστεθεί μειωτικός συντελεστής παλαιότητας τουλάχιστον 0,80 για τους παλαιότερους χώρους μέχρι 31.12.2003, για τους οποίους και το πρόστιμα ήταν τότε σημαντικά χαμηλότερο

5. Να νομοθετηθεί και η δυνατότητα ταυτόχρονης δήλωσης διαφόρων μικρο παραβάσεων αυθαιρέτων, ώστε οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες και να μην έχουν σήμερα το φόβο στοχοποίησής τους από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες.

Απο την πλευρά τους οι κατασκευαστές ζητούν να υπαχθούν στη ρύθμιση όλες οι οικοδομικές άδειες που είχαν πληρότητα φακέλου μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου (28/4/2010), διότι εκατοντάδες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν εκδώσει ή αναθεωρήσει χιλιάδες οικοδομικές άδειες μετά τις 2/7/2009 και έχουν γίνει επίσης χιλιάδες συμβάσεις πώλησης και προσύμφωνα στα ανωτέρω κτίρια, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει μεγάλες προστριβές μεταξύ των συμβαλλομένων τεχνικών εταιρειών και των πελατών τους, οι οποίοι δεν μπορούν να υπαχθούν .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki