Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Θεσσαλονίκη: η Οδύσσεια των ΑΜΕΑ

Πόσο εφικτό είναι για ένα άτομο με αναπηρία να κινηθεί στους πιο προνομιούχους και προικισμένους πεζόδρομους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να φτάσει μέχρι τη θάλασσα; Πόσο εφικτό είναι για μια μητέρα με παιδικό καροτσάκι, για δυο μικρά παιδιά, για έναν ηλικιωμένο ή για ένα νεαρό «αρτιμελές και υγιές» ζευγάρι να κάνει το ίδιο;
Στα παραπάνω ερωτήματα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, με τίτλο «Προσπαθώ να περπατήσω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 και ώρα 19.00, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας 2010 του Α.Π.Θ. και διοργανώνεται από τη ΜΚΟ «Αναπηρία Σήμερα» και την «Αρχιτεκτονική Επιτόπου».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πολλά εμπόδια, νόμιμος και παράνομος εξοπλισμός δρόμου, χαράξεις κυκλοφορίας, μικρές ή μεγάλες καταλήψεις, μηχανήματα, κάδοι σκουπιδιών, πινακίδες, εμποδίζουν αυτή την ευχάριστη, αρχικά, κίνηση με τα πόδια σε μια από τις πιο ιστορικές πλατείες της Μεσογείου, την πλατεία Αριστοτέλους. Αν παρεμβάλλει κανείς ρυθμίσεις υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος εντελώς ασυντόνιστες μεταξύ τους και μια σειρά αυθαιρεσιών, τότε το αποτέλεσμα δεν είναι η φωτογενής και άδεια, η φιλική προς τον πεζό και τη βόλτα Αριστοτέλους της δεκαετίας του ’60, αλλά μια κουραστική, αδιέξοδη, πολύ επικίνδυνη και αφιλόξενη πλατεία για πεζούς σε απόγνωση.
Η «Αρχιτεκτονική επί τόπου» βιντεοσκόπησε σε απόλυτα φυσικές συνθήκες, χωρίς προσχεδιασμό και ειδικά εφέ, την κίνηση του Φώτη Μπίμπαση, που κυκλοφορεί με μπαστουνάκι, γιατί δε βλέπει. Οι πρώτες λήψεις, χωρίς επεξεργασία, σχεδόν αμοντάριστα πλάνα, θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με όσους παρευρεθούν και έχουν ενδιαφέρον για να σταματήσει, σύμφωνα με τους διοργανωτές «αυτή η πορεία παρακμής, για να ξαναγίνει ελκυστικό το περπάτημα στην Αριστοτέλους μέχρι τη θάλασσα, για να θυμηθούμε, να δούμε και να ακούσουμε τον ήχο της ξανά, μαζί με τη χάραξη του Εμπράρ που στοχεύει στον Όλυμπο απέναντι, μαζί με τα ενδιαφέροντα ηλιοβασιλέματα και τη βόλτα δίπλα στο νερό».
Την προβολή και τη συζήτηση συντονίζει ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., Γιάννης Χατζηγώγας μαζί με φοιτητές των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων και Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki