Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χαράτσι 600 ευρώ

Τριπλό χαράτσι έως και 600 ευρώ θα βαρύνει από τις αρχές του 2013 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο νόμος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που με βάση την κοινοτική οδηγία επέβαλε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) προβλέπει ότι από την 1/1 οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν δύο ακόμη πιστοποιητικά. Το πρώτο θα αφορά τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων και το δεύτερο τον κλιματισμό, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος και για τα τρία πιστοποιητικά να ξεπερνά τα 500 ή και 600 ευρώ, ακόμη κι αν σήμερα ισχύει η ελεύθερη διαπραγμάτευση με τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Για το ΠΕΑ, που είναι υποχρεωτικό για ακίνητα άνω των 50 τ.μ. που πωλούνται ή ενοικιάζονται ή σε περίπτωση αποπεράτωσης νέου ή ριζικής ανακαίνισης υπάρχοντος κτιρίου, το κόστος για ένα ακίνητο 100 τ.μ. κυμαίνεται κατ' ελάχιστο στα 150 με 200 ευρώ. Από το 2013 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να υπολογίζουν άλλα 100-150 ευρώ για το πιστοποιητικό θέρμανσης και τουλάχιστον 200 ευρώ για το πιστοποιητικό ελέγχου των κλιματιστικών. Αναλυτικά, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, η αμοιβή για τη διενέργεια επιθεώρησης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού θα καθορίζεται ελεύθερα, με έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων μερών, δεν θα μπορεί ωστόσο να υπερβαίνει τις παρακάτω τιμές: Η επιθεώρηση περιλαμβάνει αξιολόγηση του βαθμού απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού Η επιθεώρηση περιλαμβάνει αξιολόγηση του βαθμού απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού 250 ευρώ για εγκατεστημένη ισχύ έως και 200kW, 400 ευρώ για εγκατεστημένη ισχύ από 201 έως και 400 kW, 800 ευρώ από 401 kW.

Το κακό για τους ιδιοκτήτες είναι ότι τα νέα υποχρεωτικά πιστοποιητικά δεν θα έχουν 10ετή διάρκεια, όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ), αλλά θα έχουν διάρκεια από 2 έως 4 χρόνια, ανάλογα με την ισχύ του συστήματος θέρμανσης ή κλιματισμού και ανάλογα με το είδος του καυσίμου (πετρέλαιο, αέριο). Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα πιστοποιητικά δεν θα είναι υποχρεωτικά μόνο κατά την πώληση ή ενοικίαση κτιρίων όπως γίνεται μέχρι σήμερα για τα ενεργειακά πιστοποιητικά, αλλά για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμα και αν το ακίνητο δεν χρησιμοποιείται. Ωστόσο, δεν αποκλείεται με την τελική διαβούλευση να υπάρξουν αλλαγές ώστε να είναι υποχρεωτικά μόνο στην πώληση ή την ενοικίαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται περίοδος χάριτος μέχρι το τέλος του 2015 ώστε να εκδοθούν τα πιστοποιητικά, τόσο στις πολυκατοικίες, όπου το κόστος θα επιμερίζεται, όσο και στις μονοκατοικίες. Αν ένας ιδιοκτήτης δεν διαθέτει ΠΕΑ ή δεν έχει πραγματοποιήσει ενεργειακή επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης ή κλιματισμού, σύμφωνα πάντα με το Σχέδιο Νόμου, θα του επιβάλλεται πρόστιμο από 1.000 έως και 10.000 ευρώ, με βάση την επιφάνεια και τη χρήση του ακινήτου, το μέγεθος των συστημάτων, τον βαθμό υπαιτιότητας και την τυχόν υποτροπή του υπόχρεου.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιοκτήτης κτιρίου υποχρεούται να ζητήσει τη διενέργεια επιθεώρησης των προσβάσιμων τμημάτων συστημάτων που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση κτιρίων (όπως οι μονάδες παραγωγής θερμότητας, το σύστημα ελέγχου, οι κυκλοφορητές κ.ά.), με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος άνω των είκοσι κιλοβάτ (20 kW). Τα συστήματα θέρμανσης επιθεωρούνται: Τουλάχιστον κάθε 5 χρόνια για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος από 20 έως και 100 κιλοβάτ (100 kW), Τουλάχιστον κάθε 2 έτη, για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος ανώτερη των εκατό κιλοβάτ (100 kW) και, αν αυτά θερμαίνονται με αέριο καύσιμο, τουλάχιστον κάθε 4 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης κτιρίου υποχρεούται να ζητήσει τη διενέργεια επιθεώρησης των προσβάσιμων τμημάτων των συστημάτων κλιματισμού (όπως, αντλίες θερμότητας, ψύκτες, κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, κυκλοφορητές, σύστημα ελέγχου, κ.ά.), συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος μεγαλύτερης από δώδεκα κιλοβάτ (12 kW), τουλάχιστον κάθε 5 έτη. Η επιθεώρηση περιλαμβάνει αξιολόγηση του βαθμού απόδοσης του συστήματος κλιματισμού και του μεγέθους του (ονομαστική ισχύς), σε σχέση με τις απαιτήσεις ψύξης/θέρμανσης του κτιρίου. Μετά την επιθεώρηση συντάσσεται έκθεση και επιδίδεται στον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του κτιρίου. Η έκθεση περιέχει το αποτέλεσμα της επιθεώρησης και περιλαμβάνει συστάσεις για το πώς μπορεί να γίνει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος ή αντικατάστασή του με οικονομικούς όρους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki