Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως καταστρέφουν το Β.Αιγαίο

Αυτοκαταστροφική για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου χαρακτηρίζουν η Ορνιθολογική και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού τη θετική γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εγκατάσταση 353 ανεμογεννητριών, ισχύος 706 MW... Το Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) από την εταιρεία "Rokas Renewables - Αιγαία Ζεύξη» είναι ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας, αφού περιλαμβάνει την κατασκευή δέκα Αιολικών Πάρκων στη Λέσβο, επτά στη Χίο και έντεκα στη Λήμνο, δηλαδή 153 ανεμογεννητριών στη Λέσβο, 75 Α/Γ στη Χίο και 125 Α/Γ στη Λήμνο. Επιπλέον, χωροθετείται σε ποσοστό περίπου 68% της συνολικής ισχύος εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας και Τόπων Κοινοτικής Σημασίας των τρίων νησιών που θεωρούνται και τα πλέον αξιόλογα "από άποψης βιοποικιλότητας και επισκεψιμότητας τμήματά τους".

Ανεπαρκής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισημαίνουν η Ορνιθολογική και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Aναλυτικότερα, το αιολικά πάρκα χωροθετούνται εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 ως εξής:

- ΖΕΠ GR4110010 «Νοτιοδυτική Χερσόνησος, Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» (σύνολο ισχύος σχεδιαζόμενης εγκατάστασης 306 MW, από τα οποία 280 MW εντός της ΖΕΠ, δηλαδή περίπου το 91% της συνολικής ισχύος).

- ΤΚΣ GR4110003 «Λέσβος: Δυτική Χερσόνησος

- Απολιθωμένο Δάσος». - ΖΕΠ GR4130003 «Βόρεια Χίος» (σύνολο ισχύος σχεδιαζόμενης εγκατάστασης 150 MW, από τα οποία 150MW εντός της ΖΕΠ). - ΤΚΣ GR4130001 "Βόρεια Χίος και Νήσοι Οινούσσες και παράκτια θαλάσσια ζώνη".

- ΖΕΠ GR4110006 «Λήμνος: Λίμνες Χορταρόλιμνη και Αλυκή, Κόλπος Μούδρου, Έλος Διαπόρι και Χερσόνησος Φακός» (σύνολο ισχύος σχεδιαζόμενης εγκατάστασης 250 MW, από τα οποία 50 MW εντός της ΖΕΠ, το 20% της συνολικής ισχύος).

Οι δύο οργανώσεις με ανακοίνωσή τους προειδοποιούν για τις σοβαρότατες επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το έργο αυτό στην εικόνα της Λέσβου, ως έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη για την παρατήρηση πουλιών, με 4.000 επισκέπτες ετησίως. Τα έσοδα για την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενοικιάσεις αυτοκινήτων) υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Είναι λοιπόν άστοχο το Περιφερειακό Συμβούλιο να κρίνει ότι θα συνεχίσουν οι οικοτουρίστες να επενδύουν αντίστοιχο ποσό για να «απολαμβάνουν» το κατακερματισμένο από δρόμους τοπίο, που θα έχει πλέον χάσει το ορνιθολογικό του ενδιαφέρον, όπως υπογραμμίζουν. Οι οργανώσεις σε υπόμνημά τους καταδεικνύουν πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου είναι "ανεπαρκής και δεν περιλαμβάνει σοβαρή μέριμνα για τον σπουδαίο οικολογικό και πολιτιστικό πλούτο των νησιών του Βορείου Αιγαίου και τη σημασία τους για την ορνιθοπανίδα, καθώς θα υποβαθμίσει μη αναστρέψιμα τα κρίσιμα ενδιαιτήματα αναπαραγωγής και τροφοληψίας παγκοσμίως απειλούμενων ειδών". Για δύο από αυτά, το παγκοσμίως απειλούμενο Σμυρνοτσίχλονο (Emberiza cineracea) και τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία και διατήρησή τους σε διεθνές επίπεδο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki