Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι Financial Times δείχνουν ένα νεό δρόμο

mikrofono2Πριν απο δύο περίπου μήνες με ένα σχόλιο ,που  αποδείχθηκε  προφητικό, το www.realestatenews.gr είχε διατυπώσει  την απορία του  με την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να διαλαλεί σε όλους τους τόνους τα τεράστια δημοσιονομικά  προβληματα της χώρας. Χρησιμοποιώντας μάλιστα αλληγορικό λόγο επισήμανε ότι κανένας ιδιώτης επιχειρηματίας που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα δεν τα κοινοποιεί αλλά αντίθετα αναζητεί κάθε δυνατό τρόπο να τα κουκουλώσει ώστε να μη κλείσουν οι στρόφιγγες του δανεισμού.  Δυστυχώς για μία ακόμα φορά η πολιτική της εσωτερικής κατανάλωσης που τόσο άκριτα ακολούθηθηκε ήταν η αιτία για να κορυφωθεί το πιό έξυπνα στημένο παιγνίδι κερδοσκοπίας. Για όποιον δεν το πιστεύει δεν έχει παρά να διαβάσει ένα ρεπορτάζ των Financial Times για να κατανοήσει το τι ακριβώς έγινε.Έχοντας κλειδώσει φθηνά την αγορά CDS, τα hedge funds θα είχαν την ευκαιρία να τα πουλήσουν με υψηλό premium στις πανικόβλητες τράπεζες ή σε οποιονδήποτε άλλον. Τελικώς το στοίχημά τους ήταν ιδιαίτερα επικερδές.
Όλα άρχισαν το 2009 , τότε ορισμένα hedge funds αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ελληνικών CDSs δηλαδή χρηματοπιστωτικά προϊόντα που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ασφαλιστήρια συμβόλαια για να καλυφθεί ο κίνδυνος της χρεωκοπίας. Όσο ο κίνδυνος είναι μακρυνός τόσο χαμηλότερη είναι η τιμή των συμβολαίων όσο ο κίνδυνος χρεωκοπίας αυξάνεται τόσο γίνονται πιο ακριβά προσφέροντας υψηλά κέρδη στους κατόχους τους. Το παιγνίδι παίχθηκε στο κατά πόσο θα πεισθούν οι αγορές ότι ο κίνδυνος χρεωκοπίας βρίσκεται επι θύραις . Τότε οι τζογαδόροι του τραπεζικού συστήματος θα έσπευδαν να πουλήσουν τα ασφαλιστήρια των ελληνικών ομολόγων και θα κέρδιζαν χρήμα με ουρά... Τα hedge funds στοιχημάτισαν δηλαδή  ότι, εάν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινωθεί -όπως είχαν προβλέψει- τότε οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων αξίας 300 δισ. δολαρίων θα έσπευδαν στις αγορές CDSs για να προστατευθούν ή θα αναζητούσαν αγοραστές για τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.
Τώρα στο ποιός τους διευκόλυνε; Ας δεί κάποιος την σειρά των δηλώσεων των κάθε λογής υπευθύνων (Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα) απο τις 4 Οκτωβρίου και ας βγάλει τα συμπεράσματα του. Το κακό της ιστορίας είναι ότι η πολιτική ηγεσία προτιμά να στρέφεται κατά των κερδοσκόπων και να αγνοεί  εκείνους που τους έδωσαν τα επιχειρήματα για να κερδοσκοπήσουν...

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki