Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Συστηματική η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας

Ακάθεκτα συνεχίζει να συρρικνώνεται η ακίνητη περιουσία των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν μέρα με την ημέρα να "πέφτει" η αξία των σπιτιών τους, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά έχει φροντίσει να... εξοντώσει χιλιάδες νοικοκυριά με τη "βαριά" φορολογία που έχει επιβάλει, όπως ο ΕΝΦΙΑ. Προϊόντος του χρόνου, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα σε σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας είναι τουλάχιστον απογοητευτικά, όπως και αυτά τα οποία δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα "πέφτουν" ραγδαία.

Ειδικότερα, επιτείνεται η πτώση στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να παρατηρείται στα «παλιά» διαμερίσματα , ενώ η πρωτεύουσα παραμένει πρώτη στην κατρακύλα των τιμών. Την ίδια ώρα, παρατηρείται μεγάλη "βουτιά" και στις συναλλαγές .

Η ζοφερή εικόνα

Πάντως, είναι γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος περιγράφει τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στην ελληνική κτηματαγορά με τους δείκτες τιμών και συναλλαγών επί οικιστικών ακινήτων. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) το β΄ τρίμηνο του 2014 ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, ενώ την ίδια ώρα, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων, το α΄ τρίμηνο του 2014 η μείωση ανήλθε σε 8,5%, ενώ για το σύνολο του 2013 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,8%!

Παλαιότητα και γεωγραφική περιοχή

Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013 ήταν 6,1% για τα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 8,0% για τα παλιά (ηλικίας άνω των 5 ετών), ενώ για το α΄ τρίμηνο του 2014, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αντίστοιχη μείωση των τιμών των νέων διαμερισμάτων ανήλθε στο 7,8%, έναντι 8,9% των παλαιών.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 9,6% στην Αθήνα, 5,4% στη Θεσσαλονίκη, 6,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Τέλος, οι τιμές των διαμερισμάτων για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας το β΄ τρίμηνο του 2014 ήταν μειωμένες κατά 7,8% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2013.

Οι συναλλαγές...

Οι συναλλαγές (εκτιμήσεις) επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιοδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη κ.λπ.) έφθασαν το β΄ τρίμηνο του 2014 τις 3.003, έναντι 4.008 το α΄ τρίμηνο του 2013 (αναθεωρημένα στοιχεία), δηλαδή ήταν και αυτές μειωμένες, δείγμα της "παγωμένης" αγοράς.

Σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2013, ο αριθμός των εκτιμήσεων το β΄ τρίμηνο του 2014 ήταν σημαντικά μειωμένος, κατά 41,4%. Ο όγκος των οικιστικών ακινήτων (με βάση το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων) που αφορούσαν οι εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων το β΄ τρίμηνο του 2014 ήταν μειωμένος κατά 41,7% σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο του 2013. Τέλος, η αξία των οικιστικών ακινήτων που εκτιμήθηκαν το β΄ τρίμηνο του 2014 ήταν μειωμένη κατά 42,6% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013.

 

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki