Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι αδικίες είναι τόσες πολλές που τελικά μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών -των νοικοκυραίων όπως συνηθίζουν να λένε τα κόμματα- θα καταστούν κακοπληρωτές απέναντι στην εφορία. Κι όχι γιατί δεν τον θέλουν, αλλά γιατί αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους. Με 250.000 σπίτια να είναι απούλητα, επομένως και άδεια, με 120.00 διαμερίσματα μόνο στην Αττική να μην έχουν μισθωτή, άρα να μην αποφέρουν εισόδημα και με χιλιάδες άλλα στην επαρχία που δεν πωλούνται, δεν ενοικιάζονται και είναι παντελώς απρόσοδα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η νέα γενιά οφειλετών είναι προ των πυλών. Και είναι σίγουρο επίσης ότι τα ακίνητα που θα κρεμάσουν πωλητήριο θα αυξηθούν δραματικά, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να βρουν λεφτά να πληρώσουν φόρους.
Αν λοιπόν το κράτος δεν θέλει να δει να καταρρέουν τα έσοδα που έχει υπολογίσει αλλά και να καταστήσει αυτόματα χιλιάδες ιδιοκτήτες κακοπληρωτές, τότε πρέπει να αναζητήσει λύσεις. Βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μπορούν οι πολίτες να τον πληρώσουν. Και λύσεις που δεν θα χαρακτηρίζονται από την «Μαυρογιαλούρεια» φιλοσοφία που είδαμε και όταν εξαιρέθηκαν χιλιάδες ακίνητα της επαρχίας έπειτα από αντιδράσεις βουλευτών της περιφέρειας σε βάρος της αστικής περιουσίας.
Η δίκαιη αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας, η οποία στην πλειονότητά της είναι υποθηκευμένη στις τράπεζες λόγω δανείων, είναι μείζον πολιτικό και οικονομικό θέμα. Που δεν λύνεται με ημίμετρα.