Το υπουργείο Ανάπτυξης στην Αθήνα έχει σταματήσει εδώ και μήνες να δίνει στοιχεία για το πολυδιαφημισμένο ελληνικό πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», μέσω του οποίου προσφέρεται πενταετής άδεια παραμονής σε κατοίκους ξένων χωρών που θα επενδύσουν στην αγορά ακινήτου στη χώρα μας. Αντίθετα, οι Πορτογάλοι δηλώνουν πως η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη από το 2008 για την αγορά κατοικίας. Όσο εμείς περιμένουμε τους Κινέζους να αγοράσουν τεσσάρι στα Μεσόγεια, στη Λισαβόνα πυκνώνουν οι φωνές για τον κίνδυνο φούσκας στις κατοικίες λόγω των ξένων επενδυτών.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν στοιχεία για δεκάδες ενδιαφερόμενους, αρκετοί από τους οποίους είναι ήδη κάτοχοι ακινήτων στη χώρα μας που θέλουν να επωφεληθούν εκ των υστέρων από την προσφορά πενταετούς παραμονής για τους ίδιους και μέλη της οικογένειας. Στην Πορτογαλία, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τοπικού γραφείου της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Colliers International στη Wall Street Journal, έχουν δοθεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα 1.100 «Χρυσές Βίζες», που οδήγησαν σε επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ στην αγορά ακινήτων.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα οι Κινέζοι επανέλαβαν πως το ελληνικό πρόγραμμα για αγορά ακινήτων από ξένους υπηκόους πάσχει. Η κινεζική πλευρά δεν συμφωνεί με την απαίτηση να καταβληθεί πρώτα ολόκληρο το ποσό ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η βίζα. Εκφράζει επίσης ενστάσεις για τις διαδικασίες των ελληνικών τραπεζών στο άνοιγμα λογαριασμών από ξένους υπηκόους (τα ίδια είχαν μεταφέρει πρόσφατα οι Κινέζοι και στην ισπανική κυβέρνηση).
Εκτός από τις γνωστές ελληνικές αγκυλώσεις, στελέχη της αγοράς real estate επισημαίνουν πως αρκετοί ξένοι προτιμούν να αγοράσουν ακίνητα σε χώρες που προσφέρουν καλύτερες ευκαιρίες (εκπαίδευσης, διαμονής κ.λπ.) σε αυτούς και τα παιδιά τους. Ενίοτε μάλιστα πληρώνουν πολύ περισσότερα από τα 250.000 ευρώ που ζητάει η Ελλάδα για να τους παραχωρήσει πενταετή άδεια παραμονής.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει σήμερα αξιόλογα και ποιοτικά συγκροτήματα κατοικιών που να απευθύνονται στη διεθνή αγορά. Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς ακινήτων, «αρκετοί ξένοι αγοράζουν μεμονωμένες κατοικίες υψηλής ποιότητας και αισθητικής, κυρίως σε ελληνικά νησιά. Όμως αδυνατούν να βρουν μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, υψηλής ποιότητας, είτε σε αστικά κέντρα, είτε σε τουριστικές περιοχές της χώρας». Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως ενώ το θεσμικό πλαίσιο για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών έχει ψηφιστεί εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια ανήκει στις ντουζίνες των νόμων που ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Επιπλέον, παρά την τριετή προσπάθεια του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), κανένα έργο κατασκευής συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών δεν έχει ξεκινήσει.
Συνεπώς, ακόμα και μεγάλοι ξένοι όμιλοι, που συνήθως ενδιαφέρονται να αγοράσουν μεγάλο αριθμό κατοικιών (ή ολόκληρα συγκροτήματα) ώστε να τις μεταπωλήσουν στη συνέχεια σε πατριώτες τους, αδυνατούν να βρουν τέτοιο προϊόν στην Ελλάδα. Η πρόσφατη, πολύ δυσάρεστη εμπειρία του ομίλου Dolphin Capital στην Κύπρο, με την αποχώρηση της κινεζικής China Glory, που είχε αρχικά συμφωνήσει να αγοράσει το συγκρότημα 2.000 επαύλεων Venus Rock, δείχνει πως το παιχνίδι δεν είναι εύκολο
ΠΗΓΗ: Euro2day