Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ο κανόνας των 4.000.000 ελλήνων

Η οικονομία είναι μία απλή επιστήμη που κινείται στα όρια της εμπειριοκρατίας. Όλα στην επιστήμη αυτή ,βασίζονται στην ανθρώπινη συμπεριφορά : έχεις χρήματα; Τότε τρώς , ζεσταίνεσαι , ντύνεσαι , πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου , αποταμιεύεις και αγοράζεις σπίτι ή πληρώνεις το ενοίκιο . Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σπουδών όταν πηγαίνουν στην σχολή τους αυτό που μαθαίνουν πρώτα από όλα είναι η εξίσωση: Y=C+S , δηλαδή ότι το εισόδημα θα πρέπει να ισούται με την κατανάλωση και την αποταμίευση. Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι σχέση έχουν τα μαθήματα της Μακροοικονιμικής θεωρίας με την ελληνική πραγματικότητα. Έχουν και παραέχουν. Αν συνδυάσει κανείς , αυτά που λένε οι οικονομολόγοι με εκείνα που ισχύουν στην καθημερινότητα βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα που ερμηνεύουν το παρόν και προβλέπουν το μέλλον. Για παράδειγμα οι πολιτικοί μιλούν για ανάπτυξη και οι πολίτες αναρωτιούνται αν και πότε θα φθάσει στην τσέπη τους. Πολλοί , προσδοκούν ότι θα σταματήσει η κατηφόρα της αγοράς ακινήτων . Άλλοι , πάλι πιστεύουν ότι αυτά που είπε ο κ. Στουρνάρας για την υπερφορολόγηση ανταποκρίνονται στην αλήθεια και άλλοι ότι πρόκειται για «μπούρδες».

Μισθοί

Χθές, δημοσιοποίηθηκαν από δύο διαφορετικές πηγές (Eurostat και υπουργείο Εργασίας), στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των ελλήνων. Δηλαδή για την φτώχεια (τα στοιχεία είχαν δημοσιοποιηθεί ήδη από τον paratiritis.gr ) και για το επίπεδο των μισθών. Από αυτά τα στοιχεία μπορεί εύκολα να δώσει απαντήσεις σε όλα τα προαναφερόμενα ερωτήματα. Έχουμε και λέμε λοιπόν :Με μισθό κάτω των 1.000 ευρώ (μεικτά) αμείβονται, μετά τις αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των περισσότερων επιχειρήσεων, σχεδόν οι έξι στους δέκα μισθωτούς που απασχολούνται, νόμιμα, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Με βάση τα στοιχεία, σε σύνολο 1.371.450 εργαζομένων που δήλωσαν οι 196.695 (ή 230.858 μαζί με τα παραρτήματά τους) επιχειρήσεις της χώρας, οι 781.106 (ποσοστό 57%) εισπράττουν - συνήθως με καθυστερήσεις αφού μία στις δύο επιχειρήσεις δεν πληρώνει εντός προθεσμίας - μισθό κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα

Η φτώχεια

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τη Eurostat το 2012 περίπου 3,8 εκατομμύρια πολίτες πληρούσαν ένα από τα τρία κοινοτικά κριτήρια που προσδιορίζουν τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού: Το εισόδημα, τη στέρηση στοιχειωδών μέσων διαβίωσης και τα νοικοκυριά που πλήττονται από ανεργία. Στο σύνολο της Ε.Ε. ένα από τα τρία κριτήρια πληρούσαν 124,5 εκατομμύρια άτομα (24,8% του πληθυσμού), καταγράφοντας αύξηση κατά 5,5 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, εμφανίζοντας ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης μετά την άφιξη της τρόικας, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στις άλλες χώρες του Νότου που πλήττονται από την κρίση και τη λιτότητα. Το 2012 το 34,6% του πληθυσμού, δηλαδή 3,8 εκατομμύρια άτομα ή ένας στους τρεις Έλληνες, πληρούσαν τουλάχιστον ένα από τα τρία κριτήρια που προσδιορίζουν τον κίνδυνο φτώχειας. Ο αριθμός των φτωχών αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε μέσα σε δώδεκα μήνες κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 400.000 άτομα. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι:

4.000.000 έλληνες δεν έχουν χρήματα για να στηρίξουν τι ζήτηση που απαιτείται για την ανάπτυξη.

4.000.000 έλληνες στο μόνο που μπορούν να προσδοκούν από την περίφημη ανάκαμψη είναι να βελτιώσουν οριακά το επίπεδο διαβίωσης τους , το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να φτάσει στα επίπεδα πριν την κρίση.

4.000.000 έλληνες δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων γιατί πολύ απλά τα εισοδήματα τους δεν αρκούν για να καλύψουν την καθημερινότητα.

4.000.000 έλληνες υπερφορολογούνται γιατί ακόμα και ένα ευρώ επιπλέον φόρου για αυτούς σημαίνει πολλά…

Απλά είναι τα πράγματα. Για αυτό άλλωστε η οικονομία είναι μία απλή επιστήμη που κινείται στα όρια της εμπειριοκρατίας

ΠΗΓΗ : paratiritis.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki