Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στήνεται παράλληλη αγορά ακινήτων με έδρα το εξωτερικό

Αν τα δύο προηγούμενα Μνημόνια έδωσαν θανάσιμα πλήγματα στην αγορά ακινήτων, τα capital controls ήταν η χαριστική βολή. Η πιστωτική ασφυξία σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την συρρίκνωση των εισοδημάτων που επιβλήθηκαν με τα Μνημόνια των Κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου , Σαμαρά -Βενιζέλου οδήγησαν στην κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης και συνακόλουθα στην κατακόρυφη μείωση τιμών και συναλλαγών. Το τρίτο Μνημόνιο , συνδυασμένο με ένα καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την δημιουργία μίας παράλληλης αγοράς απο την οποία θα εκτοπιστούν τα μεσαία στρώματα και θα έχει "έδρα"...ο εξωτερικό.

Μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά ήδη τα πρώτα σημάδια έχουν φανεί. Οι ελάχιστες συζητήσεις που εξακολουθούν να συνεχίζονται αφορούν εστιάζονται στον τόπο και στον τρόπο εξόφλησης του τιμήματος της συναλλαγής το οποίο μάλιστα είναι σημαντικό χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα των τιμών της αρχής του χρόνου. Κοντολογίς , ο πωλητής προσπαθεί να εξασφαλίσει τα χρήματα του σε κάποιο ίδρυμα της ...εσπερίας και για τον λόγο αυτό, όσοι έχουν την δυνατότητα να του προσφέρουν την ασφάλεια αυτή , εξαργυρώνουν την "ευκολία" με ακόμα πιο χαμηλή τιμή. Πρόκειται κυρίως για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες αλλά και γη η οποία βρίσκεται σε τουριστικές κυρίως περιοχές. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και πολυτελείς αστικές κατοικίες , οι ιδιοκτήτες των οποίων προσπαθούν -για φορολογικούς και όχι μόνο λόγους -να ξεφορτωθούν τα ακίνητα τους. Όσον αφορά τα ακίνητα της μεσαίας τάξης αυτά δεν παρουσιάζουν το παραμικρό ενδιαφέρον αφού οι πωλητές ακόμα και αν πετύχουν ένα ικανοποιητικό -για την εποχή τίμημα-γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται αυτό να φτάσει στην τσέπη τους στο εγγύς χρονικό διάστημα εξαιτίας των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτός είναι ένα ικανοποιητικός λόγος...εξαφάνισης. Οι μοναδικοί που έχουν απομείνει στην αγορά είναι όσοι "έχουν το μαχαίρι στον λαιμό" με υποχρεώσεις στο εσωτερικό οι οποίες μπορούν να εξυπηρετηθούν με τις υπηρεσίες του web banking.

Τέλος τις τελευταίες εβδομάδες , έχουν επανακάμψει μεσάζοντες οι οποίοι εκπροσωπούν (;) θεσμικούς του εξωτερικού και διαπραγματεύονται την αγορά είτε συγκεκριμένων επαγγελματικών ακινήτων είτε πακέτων μετοχών εταιριών real estate που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους επαγγελματικά ακίνητα υψηλής ποιότητας. Ήδη έχουν ακουστεί τα ονόματα κάποιων αμερικάνικων reits αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις πληροφορίες αυτές ως προς την εγκυρότητα και την αμεσότητα τους. Αλλά και στην περίπτωση αυτή με νόμιμες οδούς και μεθόδους ένα σημαντικό μέρος του τιμήματος θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό όπου θα περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να ...επιστρέψει.

Απο την άλλη πλευρά, ακόμα και αυτοί που έχουν ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όταν συνειδητοποίησαν ότι είναι πιθανόν να βρίσκονται σε κάποιες απο τις λίστες του υπουργείου Οικονομικών το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν είναι να "παρκάρουν" τα χρήματα τους σε μία επένδυση η οποία θα τους προσθέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα απο αυτά που τους έχει προκαλέσει -ή πρόκειται να τους προκαλέσει στο εγγύς μέλλον -το υπουργείο των Οικονομικών. Όπως λένε κάποιοι απο αυτούς σε ιδιωτικές συζητήσεις στην σημερινή κατάσταση δεν χρειάζεται να προστεθεί ένα ακόμα "αγκάθι". Και φυσικά αυτοί που απομένουν είναι εκείνοι -που δεν είναι και λίγοι-που έχουν ελεύθερα χρήματα τα οποία μπορούν να κάμψουν τις ...αγωνίες και τους προβληματισμούς του κάθε πωλητή. Στην πραγματικότητα, η αγορά ακινήτων κινδυνεύει να επιστρέψει στις μέρες της δεκαετίας του '60 όπου οι συναλλαγές γίνονταν σε χρυσές λίρες και η εξόφληση με κάποια κατάθεση σε συνάλλαγμα σε τράπεζα του εξωτερικού. Τότε όμως υπήρχε η μεσαία τάξη για να στηρίξει την εσωτερική αγορά. Σήμερα όμως και αυτήν την εξαφάνισαν...

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki