Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το μεγάλο παζάρι

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι η κατάθεση νομοσχεδίων όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αλλά και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής και δεν αφορούν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι υπουργοί, για τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρουν προς συζήτηση στη Βουλή, προετοιμάζουν τις νομοτεχνικές επεξεργασίες -αλλά και κρίσιμες λεπτομέρειες- ενώ σύντομα θα έρθει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Στη χθεσινή συζήτηση στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της σημερινής συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup, τέθηκε θέμα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -εκπρόσωποι χωρών της ΕΕ «διαμαρτυρήθηκαν»- αν και η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι αυτά τα θέματα είναι «εσωτερικής πολιτικής» και δεν αφορούν τις διαπραγματεύσεις της χώρας για την άρση του αδιεξόδου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, στο στάδιο της νομοτεχνικής επεξεργασίας και εξειδίκευσης των διατάξεων για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο ενδεχομένως να υπάρξουν τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο αλλά δεν θα αλλάξουν οι βασικοί άξονες και η λογική της νέας ρύθμισης. Τα στελέχη του υπουργείου αποσυνδέουν την κατάθεση του νομοσχεδίου από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καθώς όπως λένε δεν θεωρείται μονομερής ενέργεια με κόστος στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα συμβάλλει στην ενίσχυση των εσόδων και συνεπώς στη διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι οι διαγραφές χρεών και τα μπόνους για εφάπαξ εξόφληση των οφειλών δεν θα είναι οριζόντιες και τυφλές αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εφαρμογή τους ενώ όπως επισημαίνουν αφορούν οφειλές μόνο από τον φόρο εισοδήματος και το χαράτσι στα ακίνητα οι οποίες ήταν ληξιπρόθεσμες στις 31-12-2013.

Πάντως η νέα ρύθμιση που θα είναι και η τελευταία διαφέρει ριζικά από τις προηγούμενες προσφέροντας ισχυρά κίνητρα στους οφειλέτες για την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων τους με την εφορία, έτσι ώστε να δοθεί ανάσα στα κρατικά Ταμεία. Ολιγοήμερη παράταση παίρνει και η θέσπιση των διατάξεων για την προστασία της κύριας κατοικίας των νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς όπως κι εκείνων που απαγορεύουν την πώληση ή τη μεταβίβαση δανείων σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς (distress funds). Οι ρυθμίσεις προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την απαγόρευση για ένα δωδεκάμηνο των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών που έχουν ανεξόφλητες δανειακές υποχρεώσεις. Για να ισχύσει αυτό, όπως αναφέρουν πηγές, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού θα καθιερώσει και συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτά θα είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, το ύψος του εισοδήματος και οι τραπεζικές καταθέσεις. Δεν αποκλείεται λένε οι πληροφορίες, να καθιερωθεί και η υποχρέωση της καταβολής ελάχιστης δόσης προκειμένου ο δανειολήπτης να διασφαλίζει την κύρια στέγη του από τους πλειστηριασμούς. Δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και το πάγωμα των μειώσεων στις συντάξεις, θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, όπως δηλώνει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το πρώτο νομοσχέδιο θα μπει για συζήτηση την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη, και θα έχει να κάνει με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά το πάγωμα των μειώσεων στις συντάξεις, το οποίο θα κατατεθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, ή στις αρχές της μεθεπόμενης. Το επόμενο νομοσχέδιο αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ σε τεχνικό κομμάτι των επεξεργασιών είναι και το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ, που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του Μαρτίου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki