Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα δάση βορά των ..."επενδυτών"

Ουδέποτε ο δασικός πλούτος της χώρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τέτοια σαρωτική απώλεια θεσμικού πλαισίου προστασίας, επισημαίνει το WWF Ελλάς, με αφορμή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».

Η οργάνωση εκφράζει τη σφοδρή αντίδρασή της, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται μόλις τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου Ν. 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης. Κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και Νίκου Ταγαρά, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο αφού:

* Διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

* Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης καμένου ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως».

* Νομιμοποιούνται πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων έναντι ενός ανταλλάγματος, αλλά και αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναοί, και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμη και κέντρα διασκέδασης).

* Επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις η επέκταση λατομείων, ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε Περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες, ενώ διευκολύνεται η παραχώρηση της κυριότητας εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμη κι αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους. Επίσης, καταργείται στην ουσία η ιδιότητα και ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται η αναμόρφωσή τους μετά την οριστική κύρωση για να διαγραφούν δασικές εκτάσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki