Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο δρόμο ζουν 7.720 Έλληνες

Απουσιάζει μία βάση τεκμηρίωσης σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της έλλειψης στέγης. Η ΕΕ δεν έχει καταλήξει σε έναν ορισμό για την έλλειψη στέγης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απουσία ορισμού αποτελεί το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη συγκρίσιμων μεταξύ της ΕΕ στατιστικών στοιχείων για τον αριθμό και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των ατόμων που στερούνται στέγασης, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της προς τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου. 
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωπαϊκή ομοσπονδία των οργανώσεων που εργάζονται με τους άστεγους (FEANTSA) έχει καταλήξει στην καλύτερη ευρωπαϊκή τυπολογία για την έλλειψη στέγης και τον αποκλεισμό από την κατοικία (ETHOS). Σύμφωνα με τον εν λόγω ορισμό, η έλλειψη στέγης διακρίνεται σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες:  α) άστεγοι στον δρόμο, β) στερούμενοι κατοικίας,  γ) άνθρωποι που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης, και δ) άνθρωποι που διαβιούν σε ανεπαρκή-ακατάλληλα καταλύματα. 
Η δυσκολία στην παραγωγή επαρκών στατιστικών στοιχείων για τους αστέγους έγκειται και στο γεγονός ότι οι καθιερωμένες έρευνες στα νοικοκυριά συνήθως δεν τους καλύπτουν γιατί η δειγματοληπτική μέθοδος που χρησιμοποιείται στηρίζεται στην ύπαρξη προσωπικής διεύθυνσης, την οποία δεν διαθέτουν οι άστεγοι. Στην κοινή έκθεση για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη του 2010 σημειώνεται ότι η προσεχής καταγραφή του 2011 θα παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση αξιόπιστων, συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων για την ΕΕ που αφορούν τους άστεγους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει δε ότι έχουν υλοποιηθεί αρκετές δραστηριότητες για τη βελτίωση της βάσης τεκμηρίωσης στον τομέα της έλλειψης στέγης. Πιο συγκεκριμένα, ενίσχυσε μέσω του προγράμματος PROGRESS μια μελέτη και ένα συγκεκριμένο έργο για την πρόοδο στο ζήτημα της έλλειψης στέγης μέσω προηγμένων και βελτιωμένων πληροφορικών συστημάτων. Στο πλαίσιο της ανοικτής μεθόδου συντονισμού (ΑΜΣ) για την κοινωνική πρόνοια και την κοινωνική ένταξη, εγκρίθηκαν νέοι δείκτες για τις δαπάνες στέγασης, για τη διαμονή υπερβολικά μεγάλου αριθμού ανθρώπων στον ίδιο χώρο και για τη στέρηση στέγης. Οι εν λόγω δείκτες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες πτυχές του αποκλεισμού από την κατοικία. Τέλος, το σκέλος της κοινωνικής ένταξης της κοινωνικής ΑΜΣ 2009 έδωσε έμφαση στο πρόβλημα της έλλειψης στέγασης και στον αποκλεισμό από την κατοικία, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των αιτιών της έλλειψης στέγης.
Αναφορικά με το ζήτημα των αστέγων ο κ. Παπανικολάου δήλωσε τα παρακάτω: " Η έλλειψη στέγης είναι μία σοβαρή πληγή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις έχουν διαρρήξει τα προστατευτικά δίκτυα. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας το 2009 καταγράφηκαν 7.720 Έλληνες που ζουν  στο δρόμο. Στη θλιβερή αυτή καταγραφή δεν συμπεριλαμβάνονται οι οικονομικοί μετανάστες και οι αθίγγανοι. Η αποτελεσματική  αντιμετώπιση του φαινομένου προβάλλει λοιπόν επιτακτικά και προϋποθέτει την ύπαρξη ικανοποιητικών δεικτών στον τομέα της έλλειψης στέγης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να είναι εφικτή η χάραξη στοχευμένων και αποτελεσματικών πολιτικών. Πρέπει, λοιπόν, να επισπεύσουμε τη δημιουργία ευρωπαϊκών δεικτών που μετρούν το φαινόμενο αυτό".

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki