Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Προεκλογικό δώρο στους καταπατητές

Ρύθμιση που θα δώσει οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν στην κατοχή τους ανταλλάξιμες ή καταπατημένες εκτάσεις και ακίνητατου Δημοσίου ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Πρόκειται για μόνιμη ρύθμιση, η οποία θα ενεργοποιείται αυτόματα σε κάθε περιοχή όπου θα ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είναι οι δασικοί χάρτες και η χάραξη του αιγιαλού.

 

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο έως τέλος Μαρτίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί η διαβούλευση των συναρμοδίων υπουργείων αλλά και το έργο της σχετικής επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών από τον περασμένο Ιούνιο.

 

Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης για τις καταπατημένες αναταλλάξιμες εκτάσεις της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου θα είναι τα εξής:

 

-Θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή, όπως αναφέρθηκε, θα μπορούν να κάνουν χρήση τους ανά πάσα στιγμή οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και οικιστικές προϋποθέσεις

 

- Θα αφορά μόνο περιοχές οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο πόλης και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας για εκτός σχεδίου εκτάσεις.

 

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές , δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός υπολογισμός αξίας ακινήτου το οποίο δεν βρίσκεται σε περιοχές όπου έχουν ολοκληρωθεί ο αστικός σχεδιασμός και οι υποδομές .” Δεν πρόκειται να δώσουμε τίτλους σε περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλή εμπορική αξία και στο μέλλον, λόγω ένταξης στο σχέδιο πόλης, αξία αυτή να εκτοξευτεί” λέει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.

 

-Για να ισχύσει η ρύθμιση σε μια περιοχή , θα πρέπει εκτός από την ένταξη της στο σχέδιο πόλης, αν έχουν ολοκληρωθεί η χάραξη του αιγιαλού, η κτηματογράφηση, ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας και οι δασικοί χάρτες.

 

- Βάση υπολογισμού του τιμήματος που θα πρέπει να καταβάλει ο ιδιοκτήτης θα είναι η αντικειμενική αξία και συγκεκριμένα, θα είναι μέρος αυτής

 

- Με την καταβολή του τιμήματος ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα αποκτά αυτόματα καθαρούς και οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας και θα έχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε κάθε μορφής μεταβίβαση, όπως είναι η πώληση και η γονική παροχή. Η ρύθμιση πρόκειται να τακτοποιήσει κατά κύριο λόγο τις υποθέσεις ανταλλάξιμων εκτάσεων που κατέχουν σήμερα περίπου 3000 πολίτες. Οι ανταλλάξιμες εκτάσεις προέρχονται κυρίως από τις περιουσίες που κατείχαν Τούρκοι οι οποίοι, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετεγκαταστάθηκαν οριστικά στη γείτονα χώρα.

 

Οι αγροτικές εκτάσεις που κατείχαν στην Ελλάδα δόθηκα σε Έλληνες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία. Ήταν αγροτικές εκτάσεις μαζί με οικόπεδα για την οικοδόμηση κατοικιών και τη στέγαση τους. Παράλληλα, χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας έχουν μείνει και ορισμένοι προσφυγικοί οικισμοί που δημιουργήθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

Η ρύθμιση που ετοιμάζεται θα “ πατήσει “ σε μεγάλο βαθμό πάνω σε προσχέδιο νόμου που είχε βγάλει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη του 2014 , πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Βασικά σημεία εκείνου του σχεδίου ήταν:

 

-Εξαίρεση νέων καταπατητών που θα αντιμετωπίζονταν πιο αυστηρά , πιθανότατα με τσουχτερά πρόστιμα ή ακόμη και αποβολή τους από το ακίνητο , ανάλογα με το μέγεθος της αυθαιρεσίας καθώς και με βάση κοινωνικά κριτήρια.

 

Μπορούσαν να εξαγορασθούν:

 

1. Αστικά Ακίνητα. Για οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, έκταση μέχρι 5 στρέμματα. Για περιοχές που βρίσκονταν μέσα σε σχέδιο πόλης ή για οικισμούς που προϋφίσταντο του έτους 1923 , έκταση ίση με το ελάχιστο εμβαδόν άρτιου, κατά κανόνα ή παρέκκλιση και οικοδομήσιμου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως.

 

2. Αγροτικά ακίνητα. Θα μπορούσε να εξαγορασθεί ενιαία έκταση μέχρι 10 στρέμματα και μέχρι 20 στρέμματα συνολικά.

 

Ως τίμημα εξαγοράς οριζόταν η χαμηλότερη τιμή ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο βρισκόταν το ακίνητο.

 

Η ρύθμιση για τα ανταλλάξιμα και τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου έχουν εξαγγελθεί αρκετές φορές στο παρελθόν , αλλά έχει παραμείνει σε επίπεδο προθέσεων . Ο λόγος είναι ότι συναντά πολλά προβλήματα συνταγματικότητας , καθώς δεν είναι εύκολη νομικά η παραχώρηση κρατικής περιουσίας. Οι διατάξεις της ρύθμισης θα πρέπει , όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένες , προκειμένου να προκύπτει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ακίνητα στα οποία εκ των πραγμάτων το Δημόσιο έχει αποτελέσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki