Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οδηγός για το Εξοικονομώ

Ενεργοποιείται την Πέμπτη, 8 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ήδη αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο του υπουργείου, εγχειρίδιο σχετικά με τον τρόπο καταχώρησης των στοιχείων.

 

Η ακριβής ώρα έναρξης της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

 

Ο αναλυτικός οδηγός για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ

1. Ερ. : Ποιες Περιφέρειες αφορά το Πρόγραμμα;

 

Απ.: Το Πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των δεκατριών (13) Περιφερειών της χώρας.

 

2. Ερ. : Ποιό είναι το ύψος της χρηματοδότησης και πώς κατανέμεται στις Περιφέρειες;

 

Απ.: Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 396 εκ. € και κατανέμεται ανά Περιφέρεια βάσει των υφιστάμενων σε αυτή κτηρίων και των κονδυλίων που έχει συνεισφέρει το αντίστοιχο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

 

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1.Ερ.: Ποιοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα και ποιες οι επιδοτήσεις;

 

Απ.: Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες/ωφελούμενους, ιδιοκτήτες κατοικιών ενεργειακής κατηγορίας Δ και κάτω που βρίσκονται σε τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 2100 Ευρώ/τμ, οι οποίοι εισοδηματικά εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία. Συγκεκριμένα:

 

Κατηγορία Α1

 

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 12.000 € ή τις 20.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν τη επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 70% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει άτοκο δάνειο 3.000 € και επιχορήγηση 7.000€.

 

Κατηγορία Α2

 

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 12.000 και 40.000 € ή 20.000 και 60.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν τη επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός θα προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει άτοκο δάνειο 6.500 € και επιχορήγηση 3.500€.

 

Κατηγορία Β

 

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 40.000 και 60.000 € ή 60.000 και 80.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, τα κίνητρα περιλαμβάνουν τη επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού όπως αυτός προκύπτει μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης.

 

2. Ερ. : Υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες;

 

Απ.: Με το νέο φορολογικό νόμο 4024/2011, έχει θεσπιστεί μείωση του οφειλόμενου φόρου φτάνει και τα 300 € για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας της τάξεως των 3.000 €. Επιλέξιμες είναι κατά κύριο λόγο οι δαπάνες που αντιστοιχούν στο δάνειο (δηλαδή π/υ παρεμβάσεων μείον επιχορήγηση).

 

3. Ερ.: Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση;

 

Απ.: Από το πρόγραμμα μπορούν επιδοτηθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες για το τμήμα της που αφορά στο σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου και μεμονωμένα διαμερίσματα που ικανοποιούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 

Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι την 31.12.2009.

 

Φέρουν οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του δε διαθέτει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Για τις περιπτώσεις που η οικοδομική άδεια απωλέσθη ή τα σχετικά αρχεία βάσει των οποίων μπορεί να εκδοθεί το ως άνω νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, η εν λόγω άδεια και το νομιμοποιητικό έγγραφο δύνανται να προσκομιστούν στo χρηματοπιστωτικό οργανισμό πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

 

Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

 

Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

 

4. Ερ.: Ποιες επιπλέον προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιούν τα μεμονωμένα διαμερίσματα για να είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση;

 

Απ.: Δεν υπάρχουν επιπλέον προϋποθέσεις που θα πρέπει να ικανοποιούνται για την περίπτωση των μεμονωμένων διαμερισμάτων, πλέον των βασικών προϋποθέσεων που ισχύουν για όλες τις κατοικίες.

 

5. Ερ.: Ποιες επιπλέον προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιούν οι πολυκατοικίες ως σύνολο κτηρίου για να είναι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση;

 

Απ.: Για να χαρακτηρισθεί μία πολυκατοικία επιλέξιμη κατοικία θα πρέπει να πληρούνται επιπλέον τα ακόλουθα:

 

Τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται όμως ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτηρίου).

 

Υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του κτηρίου, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

 

Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο μέρος του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

 

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης πολυκατοικίας έχει ως εξής: Εφόσον διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης γίνεται γενική συνέλευση (Γ.Σ.) και αποφασίζεται, βάσει διαδικασίας που προβλέπεται στο καταστατικό, η συμμετοχή της πολυκατοικίας, η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή και ο καθορισμός εκπροσώπου πολυκατοικίας. Στη συνέχεια γίνεται η ενεργειακή επιθεώρηση της πολυκατοικίας και ο εκπρόσωπος προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στο υποκατάστημα της τράπεζας που έχει συμφωνηθεί από τη Γ.Σ. να γίνει η αίτηση. Ο κάθε ιδιοκτήτης προσκομίζει στην ίδια τράπεζα τα επιπλέον δικαιολογητικά που αφορούν στα προσωπικά του στοιχεία, όπως ταυτότητα, εκκαθαριστικό κλπ.

 

6. Ερ.: Πώς νοείται η «χρήση κατοικίας»

 

Απ.: Τόσο η κύρια όσο η δευτερεύουσα καθώς και η εξοχική κατοικία δηλώνονται στη φορολογική δήλωση (Έντυπο Ε1). Για την περίπτωση πολυκατοικίας θα πρέπει το 50% των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Εάν το ακίνητο χρησιμοποιείται για εκμετάλλευση και άρα δεν δηλώνεται ως κατοικία του ενδιαφερομένου θα πρέπει ο ενοικιαστής/ένοικος να βεβαιώνει με Υπεύθυνη Δήλωση τη χρήση του ακινήτου ως κατοικία του.

 

7. Ερ.: Τι συμβαίνει αν κάποιος αγοράσει σπίτι ή το κάνει κατοικία μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής του δήλωσης;

 

Απ.: Απαίτηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι οι κατοικίες που θα ενταχθούν σε αυτό να χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Η χρήση προκύπτει από το έντυπο Ε1 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος. Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν είχε κανένα δικαίωμα στο ακίνητο (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία) πριν την υποβολή της τελευταίας φορολογικής του δήλωσης, προσκομίζεται το Παράρτημα IV-Δ καθώς και σχετικός τίτλος κυριότητας που αποκτήθηκε μεταγενέστερα και πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού από το οικείο Υποθηκοφυλακείο ή πιστοποιητικό καταχώρησής του στα κτηματολογικά φύλλα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.

 

8. Ερ.: Τι είναι τιμή ζώνης;

 

Απ.: Η ενιαία τιμή αφετηρίας, την οποία έχει κάθε ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στη ζώνη αυτή και αναφέρεται στη συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο (μ2) επιφάνειας, καινούργιας κατοικίας ή διαμερίσματος στον Α' όροφο της οικοδομής με πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο και με Συντελεστή Εμπορικότητας ίσο με τη μονάδα. Η τιμή ζώνης είναι καταγεγραμμένη στο έντυπο του ΕΤΑΚ.

 

9. Ερ.: Γιατί δεν επελέγη ως εργαλείο η αντικειμενική αξία αλλά η τιμή ζώνης;

 

Απ.: Ο λόγος που δεν επελέγη ως εργαλείο η αντικειμενική αξία, αλλά η τιμή ζώνης, είναι ότι η αντικειμενική αξία αποτελεί στοιχείο με έντονες διαφοροποιήσεις (υπολογισμός με αρκετούς επιμέρους συντελεστές), αφού υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτησία χωριστά. Συνεπώς, η εξαγωγή μέσου όρου θα ήταν αυθαίρετη και θα οδηγούσε σε στρέβλωση.

 

10. Ερ.: Πώς θα πιστοποιείται η επιλεξιμότητα βάσει της τιμής ζώνης;

 

Απ.: Οι τιμές ζώνης είναι διαθέσιμες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας. Ο πολίτης θα προσκομίζει σχετικό δικαιολογητικό (ΕΤΑΚ), ή λογαριασμό της ΔΕΗ ή άλλου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας (για έλεγχο από την τράπεζα). Σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 31.12.2009

 

11. Ερ.: Σε περίπτωση που η κατοικία έχει κτιστεί μεταπολεμικά, δεν έχει οικοδομική άδεια ούτε και έχει δηλωθεί στη βάση του νόμου " ΤΡΙΤΣΗ" αλλά δηλώνεται κανονικά στη φορολογική δήλωση είναι επιλέξιμη; Ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν για την παραπάνω κατοικία.

 

Απ.: Η Δήλωση της κατοικίας στη φορολογική δήλωση δεν συνεπάγεται ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα. Πρέπει να προσκομισθεί οικοδομική άδεια ή αντίστοιχο σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο (π.χ. εξαίρεση από κατεδάφιση) ότι το κτήριο υφίσταται πλέον νόμιμα στη βάση και των οδηγιών που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Προγράμματος στις 15.04.2011.

 

12. Ερ.: Η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα;

 

Απ.: Το πιστοποιητικό της επιθεώρησης αποτελεί απαιτούμενο δικαιολογητικό για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Με τη λήξη των εργασιών θα πρέπει να γίνει νέα επιθεώρηση με βάση την οποία θα πιστοποιείται η εκτέλεση των εργασιών και η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας. Το 100% του κόστους των επιθεωρήσεων όπως αυτό καθορίζεται από το Π.Δ. 100 των ενεργειακών επιθεωρητών (ΦΕΚ 177/Α’/2010) θα είναι επιλέξιμο στο πλαίσιο του προγράμματος, εφόσον η πρόταση ενταχθεί στο πρόγραμμα.

 

13. Ερ.: Πως θα ξέρω ότι είμαι στην ενεργειακή κατηγορία Δ και ότι μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;

 

Απ.: Οι κατοικίες με ανεπαρκή θερμομόνωση, είναι πολύ ενεργοβόρες και εφόσον δεν έχουν προβεί σε ριζική ανακαίνιση, θα βρίσκονται με μεγάλη πιθανότητα σε κατηγορία μικρότερη ή το πολύ ίσης της Δ. Σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κατηγορία θα προκύψει από την ενεργειακή επιθεώρηση και θα καταγράφεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακή Απόδοσης που θα εκδοθεί από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή.

 

14. Ερ.: Για τη λήψη δανείου θα τίθενται από την εκάστοτε τράπεζα υποδοχής αιτήσεων επιπλέον προϋποθέσεις;

 

Απ.: Τίθενται προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της πιστοληπτικής αξιολόγησης που διενεργεί η κάθε τράπεζα για τη χορήγηση δανείου.

 

15. Ερ.: Οι ιδιώτες που έχουν μπει στον Τειρεσία μπορούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

 

Απ.: Για τη λήψη του δανείου θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης που διενεργεί η κάθε τράπεζα.

 

16. Ερ.: Σε περίπτωση περισσότερων συγκύριων (ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται και ποιος κάνει αίτηση για το πρόγραμμα;

 

Απ.: Σε περίπτωση ύπαρξης συγκύριων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία όλων για την ένταξη στο πρόγραμμα. Αίτηση για υπαγωγή σε μία από τις 3 κατηγορίες κινήτρων του προγράμματος μπορεί να υποβάλλει ένας εκ των συγκύριων που θα πρέπει να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια της αντίστοιχης κατηγορίας.

 

17. Ερ.: Μπορεί να υποβληθεί αίτηση για ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας;

 

Απ.: Ναι, αρκεί να πληρούνται οι γενικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας κτηρίου

 

18. Ερ.: Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις;

 

Απ: Οι παρεμβάσεις για να είναι επιλέξιμες από το Πρόγραμμα, θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτηρίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και θα αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες:

 

Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Λόγω της απαίτησης του προγράμματος για ενεργειακή αναβάθμιση, η παρέμβαση αφορά κατά βάση, αλλά όχι αποκλειστικά, σε θερμομονωτικά/ θερμο-διακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες. Επιλέξιμη είναι και η αλλαγή μόνο του υαλοπίνακα με την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση. Επιλέξιμη, επίσης, είναι η αντικατάσταση εξώπορτας σε μονοκατοικία και κουφωμάτων κλιμακοστασίου και φωταγωγού σε πολυκατοικία. Δεν συμπεριλαμβάνονται όμως «ανοίγματα» προς εσωτερικούς χώρους του κτηρίου θερμαινόμενους ή μη (π.χ. πόρτα διαμερίσματος). Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων και κινητών προστατευτικών εξωφύλλων στα ανοίγματα (παντζούρια, ρολά).

 

Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη και η τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης όταν η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης είναι τεχνικά αδύνατη ή δεν επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. διατηρητέα κτήρια, παραδοσιακοί οικισμοί).

 

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:

 

- Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή/και λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ).

 

- Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.

 

- Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ).

 

Ειδικά για την περίπτωση πρότασης αντικατάστασης καυστήρα/ λέβητα πετρελαίου με νέο ίδιας τεχνολογίας θα πρέπει με βάση τα χαρακτηριστικά τους και τα αποτελέσματα της ανάλυσης καυσαερίων να τεκμηριώνεται επαρκώς, από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή, η ανάγκη για την αλλαγή έναντι συντήρησης ή χημικού καθαρισμού (π.χ. λέβητας που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές).

 

Στις ανωτέρω δαπάνες ανά ειδικότερη παρέμβαση συμπεριλαμβάνονται τυχόν:

 

Πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της παρέμβασης όπως σκαλωσιές, επιχρίσματα, μικροεργασίες αποκατάστασης της εμφάνισης του στοιχείου στο οποίο έγινε η παρέμβαση, αποξηλώσεις/ καθαιρέσεις και αποκομιδή, σήτες, διαμόρφωση κλίσεων απορροής στο δώμα, υγρομόνωση, απαραίτητες εργασίες και επεμβάσεις για την ορθή λειτουργία/συμπεριφορά της θερμομόνωσης, απαραίτητες επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών) κ.λπ.

 

Το κόστος εργασίας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες, που, με βάση την κείμενη νομοθεσία (μη στεγασμένα επαγγέλματα), βαρύνουν τον Ωφελούμενο του Προγράμματος ως «κύριο του έργου».

 

19. Ερ.: Πρέπει να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις;

 

Απ.: Μετά την ενεργειακή επιθεώρηση ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει σε συνεργασία με τον Ενεργειακό Επιθεωρητή όποιες και όσες παρεμβάσεις είναι επιλέξιμες για το πρόγραμμα και οδηγούν στην ικανοποίηση του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του Προγράμματος δηλ. την αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά η ετησία εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).

 

20. Ερ.: Πώς θα γνωρίζει ο πολίτης τις παρεμβάσεις που θα τον οδηγήσουν σε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας;

 

Απ.: Η πρόταση παρεμβάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή θα είναι αρκετά αναλυτική και θα προσδιορίζει την εξοικονομούμενη ενέργεια καθώς και το ενδεικτικό κόστος αυτής. Το τελικό κόστος θα προκύψει από τις προσφορές που θα αναζητήσει ο πολίτης από την αγορά.

 

21. Ερ.: Υπάρχουν προδιαγραφές για τα υλικά και έχει υπολογιστεί το ύψος των δαπανών;

 

Απ.: Οι ανώτατες τιμές μονάδας ανά εξειδικευμένη παρέμβαση είναι διαθέσιμες στον Οδηγό του προγράμματος.

 

Τα δομικά υλικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, για τα οποία υφίσταται σχετική υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE.

 

Επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας όταν τα δομικά στοιχεία και οι επιμέρους ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις πληρούν, μετά τις παρεμβάσεις, τις ελάχιστες προδιαγραφές που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 του ΚΕΝΑΚ σε συμφωνία και με τα οριζόμενα στις σχετικές Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ (ΤΟ ΤΕΕ).

 

Ο ενεργειακός επιθεωρητής θέτει τις απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά των υλικών και συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

 

22. Ερ.: Τι συμπεριλαμβάνει το ανώτατο επιδοτούμενο ύψος δαπανών;

 

Απ.: Στο ανώτατο επιδοτούμενο ύψος δαπανών ανά ειδικότερη παρέμβαση συμπεριλαμβάνονται τυχόν:

 

Πρόσθετες αναγκαίες εργασίες για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της παρέμβασης όπως σκαλωσιές, επιχρίσματα, μικροεργασίες αποκατάστασης της εμφάνισης του στοιχείου στο οποίο έγινε η παρέμβαση, αποξηλώσεις/ καθαιρέσεις και αποκομιδή, σήτες, διαμόρφωση κλίσεων απορροής στο δώμα, υγρομόνωση, απαραίτητες εργασίες και επεμβάσεις για την ορθή λειτουργία/συμπεριφορά της θερμομόνωσης, απαραίτητες επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών) κ.λπ.

 

Το κόστος εργασίας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ για τις οικοδομικές εργασίες, που, με βάση την κείμενη νομοθεσία (μη στεγασμένα επαγγέλματα), βαρύνουν τον Ωφελούμενο του Προγράμματος ως «κύριο του έργου».

 

Επίσης περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ, που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα.

 

23. Ερ.: Τι θα γίνει σε περίπτωση που η προσφορά που θα φέρω υπερβαίνει τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών ανά κατηγορία δαπάνης που αναφέρονται στον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος;

 

Απ: Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός θα προσαρμοστεί στα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών του προγράμματος και ο Ωφελούμενος θα πρέπει να καταβάλλει το επιπλέον κόστος.

 

24. Ερ.: Είναι απαραίτητο να προσκομιστούν οι προσφορές στις Τράπεζες κατά το στάδιο υποβολής αιτήσεων;

 

Απ: Η προσκόμιση των προσφορών από προμηθευτές/ αναδόχους στην Τράπεζα δεν είναι υποχρεωτική. Υποχρεωτική είναι η καταγραφή των προσφορών στους πίνακες του Παραρτήματος VII. Εάν προσκομιστούν προσφορές, σε περίπτωση ασυμφωνίας των προσφορών και των ποσών βάσει προσφορών που είναι καταγεγραμμένες στους Πίνακες του Παραρτήματος VII λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που έχουν καταχωρηθεί στους ανωτέρω Πίνακες.

 

25. Ερ.: Υπάρχει πρόβλημα εάν τελικά φέρω παραστατικά δαπανών με διαφορετική τιμή από αυτή της προσφοράς που είχα επισυνάψει με την αίτησή μου και που είχε εγκριθεί;

 

Απ: Σε περίπτωση που το κόστος, σε επίπεδο κατηγορίας δαπάνης, που αναγράφεται στα παραστατικά δαπανών υπερβαίνει το αρχικό επιλέξιμο κόστος τότε το επιπλέον κόστος θα πρέπει να καλυφθεί από τον πολίτη. Στην περίπτωση που το κόστος υπολείπεται του αρχικού επιλέξιμου κόστους ο τελικός επιλέξιμος προϋπολογισμός προσαρμόζεται στο κόστος που αναγράφεται στα παραστατικά δαπανών.

 

Για διαχειριστικούς λόγους προτείνεται να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις κόστους μεταξύ των προσκομισθέντων προσφορών που έχουν κριθεί επιλέξιμες και των παραστατικών δαπανών.

 

26. Ερ.: Ποια η σκοπιμότητα επιδότησης των συγκριμένων τεχνολογιών και μέτρων;

 

Απ.: Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως στη θερμομόνωση του κτηρίου και το σύστημα θέρμανσης έχουν επιλεγεί ως οι πλέον ωφέλιμες για τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Αποτελούν τις πρώτες και πλέον αποδοτικές επιλογές στην κλίμακα αξιολόγησης των τεχνολογιών εξοικονόμησης στον κτηριακό τομέα χωρίς ασφαλώς να υποβαθμίζεται και η σχετική σημασία των άλλων τεχνολογιών που δεν επιδοτούνται.

 

27. Ερ: Μπορεί να δηλωθεί αλλαγή χρήσης κτηρίου με υπεύθυνη δήλωση;

 

Απ.: Ναι για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 

Α. Αποκτήθηκε για πρώτη φορά δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή/και ψιλής κυριότητας ή/και επικαρπίας του ακινήτου μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Παραρτήματος ΙV-Δ)

 

B. Μετά την υποβολή της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, έχει γίνει αλλαγή χρήσης του ακίνητου (Έντυπο Παραρτήματος IV-E)

 

28. Ερ.: Εάν η πλήρης κυριότητα ανήκει σε άτομο που δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (ανήλικο ή άτομα που δεν έχουν «σώας τας φρένας»), ποια διαδικασία ακολουθείται; Στην περίπτωση αυτή, αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα από εκπρόσωπο ανηλίκου θα γινόταν δεκτή από το Πρόγραμμα;

 

Απ.: Το Πρόγραμμα δεν αλλάζει διαδικασίες που ορίζονται από το νόμο. Τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τη συνήθη διαδικασία , που ορίζεται στο νόμο (Αστικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας), εφαρμοζομένων των διατάξεων περί γονικής μέριμνας, επιτροπείας ανηλίκου και δικαστικής συμπαράστασης (στερητικής και επικουρικής).

 

Η αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα γίνεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που συμπεριλαμβάνουν τα ιδιοκτησιακά στοιχεία του «ατόμου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου». Για την κατάταξη του «άτομου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου» στις εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του νόμιμου εκπροσώπου.

 

Στην περίπτωση που το «άτομο που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου», υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ο νόμιμος εκπρόσωπος υποβάλλει ως δικαιολογητικά τις φορολογικές δηλώσεις αυτού του ατόμου, οι οποίες και λαμβάνονται υπόψη για την κατάταξη του «άτομου που βρίσκεται υπό την επιμέλεια τρίτου», στις εισοδηματικές κατηγορίες ωφελουμένων.

 

29. Ερ.: Σε περιπτώσεις που κάποιος εκ των συγκύριων δεν έχει δικαίωμα υπογραφής (είναι ανήλικος ή δεν έχει σώας τας φρένας), είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του και πώς πιστοποιείται αυτή;

 

Απ.: Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του και αυτή θα δοθεί από τον νόμιμο εκπρόσωπο , όπως ορίζεται στο νόμο (Αστικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) , εφαρμοζομένων των διατάξεων περί γονικής μέριμνας, επιτροπείας ανηλίκου και δικαστικής συμπαράστασης (στερητικής και επικουρικής).

 

30. Ερ.: Περιπτώσεις όπου αποκτήθηκε πρόσφατα ένα ακίνητο (π.χ. δωρεά, αγορά κ.λ.π.) και αποτελεί κατοικία του δικαιούχου αλλά δεν έχει δηλωθεί στο Ε1, θα μπορούσε να προσκομισθεί ο σχετικός τίτλος ιδιοκτησίας και να το ελέγξει η Τράπεζα;

 

Απ.: Στην περίπτωση που το ακίνητο αποκτήθηκε πρόσφατα, προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη (Παράρτημα IV-Δ) που αναγράφει «Απέκτησα το δικαίωμα πλήρους κυριότητας / ψιλής κυριότητας / επικαρπίας) του ακινήτου μετά την πλέον πρόσφατη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Χρησιμοποιείται/ ενοικιάζεται το ακίνητο ως κατοικία». Παράλληλα προσκομίζεται ο εν λόγω τίτλος ιδιοκτησίας καθώς και το πιστοποιητικό μετεγγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

 

31. Ερ.: Μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα κατοικία που στο Ε2 έχει δηλωθεί ως «κενή»;

 

Απ.: Εφόσον από τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά του Παραρτήματος Ι-Α δεν τεκμηριώνεται η χρήση κατοικίας (κενό διαμέρισμα, κενή μονοκατοικία), δύναται για την πιστοποίησή της να χρησιμοποιηθούν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά ενός εκ των τελευταίων τριών οικονομικών ετών.

 

Σε περίπτωση που ένα διαμέρισμα έχει δηλωθεί ως «κενό» στο Ε2 και αυτό αποτελεί μέρος αίτησης πολυκατοικίας ως ενιαίο κτήριο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος. Σύμφωνα με αυτόν, σε περίπτωση πολυκατοικίας θα πρέπει τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που είναι χαρακτηρισμένα ως «κενά» στο Ε2.

 

Στην περίπτωση που η κατοικία ενοικιάστηκε μετά την πλέον πρόσφατή υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος η αίτηση είναι επιλέξιμη και θα πρέπει να προσκομιστεί στη Τράπεζα μαζί με την αίτηση αντίγραφο της κατάθεσης του συμβολαίου ενοικίασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

 

32. Ερ.: Η τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού «τζάκι –λέβητα» μπορεί να θεωρηθεί επιλέξιμη δαπάνη;

 

Απ.: Στο κεφάλαιο 3 του Οδηγού εφαρμογής του Προγράμματος προβλέπεται ως παρέμβαση:

 

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:

 

Η εγκατάσταση νέου ή αντικατάσταση συστήματος καυστήρα ή / και λέβητα με καινούριο σύστημα πετρελαίου ή φυσικού αερίου (κεντρικό ή ατομικό) ή σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, αντλίες θερμότητας, ηλιοθερμικά συστήματα, κλπ.) ή σύστημα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). Η εγκατάσταση / αντικατάσταση αφορά στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του λεβητοστασίου στο σύνολό του και του δικτύου διανομής (αυτοματισμοί, κυκλοφορητές, καμινάδα, αντικατάσταση ή μόνωση σωληνώσεων, κλπ.). Δεν είναι επιλέξιμες οι δαπάνες για δεξαμενή πετρελαίου και τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα, κλπ).

 

Η τοποθέτηση διατάξεων αυτομάτου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, όπως χρονοδιακόπτες, αυτοματισμούς αντιστάθμισης ή/και υδραυλικής ισορροπίας για τη ρύθμιση των μερικών φορτίων (τρίοδη ή τετράοδη ηλεκτροβάννα, ρυθμιστές στροφών κυκλοφορητών, κλπ), θερμοστάτες χώρων, θερμοστατικές κεφαλές θερμαντικών σωμάτων, κλπ., συμπεριλαμβανομένων συστημάτων θερμιδομέτρησης για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.

 

Η τοποθέτηση ηλιακών συστημάτων για την παροχή ζεστού νερού χρήσης (συλλέκτης, δοχείο αποθήκευσης νερού, βάση στήριξης, σωληνώσεις, κλπ).

 

Εφόσον ο ενεργειακός επιθεωρητής αποφανθεί ότι η θέρμανση της κατοικίας θα καλύπτεται (συνολικά ή επιμέρους) από σύστημα που λειτουργεί κυρίως με την αξιοποίηση ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, Α.Π.Ε., (π.χ. καυστήρας βιομάζας, ενεργειακό τζάκι κλπ, που λειτουργεί με καύση στερεής βιομάζας-ξύλα), οι σχετικές παρεμβάσεις είναι επιλέξιμες. Υπενθυμίζεται ότι για την αποτύπωση των συστημάτων που καλύπτουν τις ανάγκες θέρμανσης του κτηρίου, εφαρμόζεται η ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

 

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση (συνδυασμός παρεμβάσεων) για ενεργειακή αναβάθμιση πρέπει να επιτυγχάνει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο του Προγράμματος: αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά η ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2).

 

33. Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει μια αντλία θερμότητας για να είναι επιλέξιμη στο Πρόγραμμα;

 

Επιλέξιμες είναι οι αντλίες θερμότητας που πληρούν την απόφαση της 27ης Δεκεμβρίου 2012 και συμπεριλαμβάνονται στο Μητρώο Αντλιών θερμότητας.

 

Η διαδικασία ένταξης αντλιών θερμότητας στο μητρώο συνεχίζεται και το Μητρώο Επιλέξιμων Αντλιών θερμότητας θα εμπλουτίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Το αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Μητρώο Επιλέξιμων Αντλιών θερμότητας είναι αυτό που θα ισχύει σε κάθε περίπτωση.

 

34. Ερ.: Το σπίτι που κατοικώ είναι κατασκευασμένο με πετρά και έχει πρόβλημα υγρασίας και δεν θέλω να τοποθετήσω κουφώματα αλουμινίου λόγο του ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο. Μπορώ να τοποθετήσω ξύλινα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες σε αυτήν την περίπτωση;

 

Απ.: Το πρόγραμμα δεν προδιαγράφει υλικά και τεχνολογίες. Όπως αναφέρεται στο κεφάλαιο 3 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο Πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή. Συγκεκριμένα η παρέμβαση «Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης» αφορά κατά βάση αλλά όχι αποκλειστικά θερμό - διακοπτόμενα κουφώματα με διπλά τζάμια (κουφώματα αλουμινίου, ξύλου, συνθετικά pvc κλπ).

 

Γενικά, οι προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλονται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτουν τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο του προγράμματος: αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία ή εναλλακτικά η ετησία εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας να είναι μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς (kWh/m2). Για τον έλεγχο της ικανοποίησης της ανωτέρω απαίτησης θα πρέπει τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις παρεμβάσεις να φέρουν ενεργειακή πιστοποίηση. Επισημαίνεται ότι επιτυγχάνεται αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας όταν τα δομικά στοιχεία και οι επιμέρους ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις πληρούν, μετά τις παρεμβάσεις, τις ελάχιστες προδιαγραφές που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 8 του ΚΕΝΑΚ σε συμφωνία και με τα οριζόμενα στις σχετικές Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ (ΤΟ ΤΕΕ).

 

Επιπλέον τα δομικά υλικά και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, για τα οποία υφίσταται σχετική υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE.

 

35. Ερ.: To 2010 στο εκκαθαριστικό έχουμε δηλωμένο οικογενειακό εισόδημα. Στη διάρκεια του 2010 ο σύζυγος απεβίωσε. Για την ένταξή της σε κατηγορία λαμβάνεται υπόψη το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα;

 

Απ.: Για την ένταξη σε εισοδηματική κατηγορία λαμβάνεται υπόψη ό,τι αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος του πλέον πρόσφατου Οικονομικού Έτους που προσκομίζεται.

 

36. Ερ.: Ιδιοκτήτρια έχει νοικιασμένο το ακίνητο (έτσι εμφανίζεται και στο Ε2 του 2010), το οποίο όμως από τον Οκτώβριο του 2010 ξενοικιάστηκε. Η ίδια επιθυμεί να κάνει αίτηση Υπαγωγής στο πρόγραμμα, κάνοντας επισκευές στο ακίνητο και να το χρησιμοποιήσει πλέον ως κύρια κατοικία της. Μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα και εάν ναι με ποιά δικαιολογητικά;

 

Απ.: Σύμφωνα με τα δικαιολογητικά του Παραρτήματος ΙΑ απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του ενοικιαστή ότι χρησιμοποιεί το ακίνητο ως κατοικία. Ωστόσο, εφόσον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενοικιαστής, πρέπει να γίνει υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη όπου να αναγράφεται ότι «δεν υπάρχει ενοικιαστής και το ακίνητο χρησιμοποιείται ως κατοικία».

 

37. Ερ.: Γιατί δεν μπορεί να επιδοτηθεί ιδιώτης που νοικιάζει την κατοικία του σε επαγγελματία (χρησιμοποιείται ως ιατρείο, γραφείο, κλπ) ενώ μπορεί σε λίγους μήνες να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία;

 

Απ: Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιδοτούνται ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες. Η προϋπόθεση πρέπει να ικανοποιείται βάσει της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του πλέον πρόσφατου οικονομικού έτους.

 

38. Ερ.: Όταν υπάρχει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση είναι η κατοικία επιλέξιμη; Αν ναι τι νομιμοποιητικό έγγραφο πρέπει να προσκομιστεί;

 

Απ.: Ναι. Στην περίπτωση εξαίρεσης από κατεδάφιση βάσει των Ν.410/1968, Ν.720/1977 και Ν.1337/1983, προσκομίζεται σχετικό έγγραφο από την αρμόδια πολεοδομία από το οποίο να προκύπτει η εν λόγω εξαίρεση.

 

39. Ερ.: Το σπίτι μου είναι πριν το 1955 και δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, είναι η κατοικία επιλέξιμη; Αν ναι τι νομιμοποιητικό έγγραφο πρέπει να προσκομιστεί;

 

Απ.: Στην περίπτωση ανέγερσης πριν την ισχύ του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955, προσκομίζεται:

 

α. μεταγενέστερη πολεοδομική άδεια/έγκριση για την εκτέλεση εργασιών στο κτήριο από την οποία να προκύπτει η αρχική ημερομηνία κατασκευής της κατοικίας, ή

 

β. αποδεικτικό έγγραφο ότι το κτήριο προϋφίσταται του 1955, όπως συμβόλαιο ή τίτλοι ιδιοκτησίας όπου γίνεται αναφορά στο εν λόγω κτήριο με ημερομηνία προ της 9.8.1955.

 

Ελλείψει σχετικών εγγράφων προσκομίζεται βεβαίωση η οποία υπογράφεται από τον αιτούντα και 2 μάρτυρες, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, ότι το κτήριο ή τμήμα αυτού προϋφίσταται της 9.8.1955.

 

40. Ερ.: Τι γίνεται σε περίπτωση που τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται δεν είναι άμεσα διαθέσιμα ή σε περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει χαθεί;

 

Απ.: Για τις περιπτώσεις κτηρίων που είναι νομίμως υφιστάμενα, εάν τα σχετικά αρχεία βάσει των οποίων μπορεί να εκδοθεί νομιμοποιητικό έγγραφο δεν είναι άμεσα διαθέσιμα, καθώς και στην περίπτωση που η οικοδομική άδεια έχει χαθεί, στη φάση της υποβολής της αίτησης στο πρόγραμμα προσκομίζεται Υ.Δ. του αιτούντος, όπου δηλώνεται ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην αρμόδια Υπηρεσία για έκδοση αντιγράφου των ως άνω αναφερόμενων εγγράφων. Τα έγγραφα αυτά πρέπει να προσκομιστούν πριν την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.

 

Ειδικά στην περίπτωση βεβαιωμένης, από την αρμόδια υπηρεσία, απώλειας οικοδομικής άδειας ή/ και αρχείων βάσει των οποίων μπορούν να εκδοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα, προσκομίζεται άλλο αποδεικτικό έγγραφο (π.χ. συμβόλαιο, παραχωρητήριο, φωτοαντίγραφο άδειας συνοδευόμενο από Υ.Δ. για τη γνησιότητά του, κλπ) από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός της άδειας ή τα στοιχεία κατασκευής του κτηρίου/ τμήματος αυτού.

 

41. Ερ.: Τι γίνεται σε περίπτωση που τα m2 που αναγράφονται στο ΠΕΑ είναι διαφορετικά από τα m2 που αναγράφονται στην οικοδομική άδεια;

 

Απ.: Σε περίπτωση που υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ της συνολικής επιφάνειας που δηλώνεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και της επιφάνειας που εμφανίζεται στην οικοδομική άδεια /νομιμοποιητικό έγγραφο του κτηρίου (ή τμήματος αυτού), η αίτηση στο Πρόγραμμα θα πρέπει να καταχωρείται, σε κάθε περίπτωση, βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στο ΠΕΑ, δεδομένου ότι, τόσο το εν λόγω πρόγραμμα, όσο και το πρόσφατο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από αποτύπωση των πραγματικών χαρακτηριστικών του κτηρίου ή τμήματος αυτού.

 

42. Ερ.: Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις προσφυγικών ή εργατικών κατοικιών;

 

Απ.: Για κτήριο ή τμήμα αυτού που βάσει ειδικών διατάξεων έχει ανεγερθεί χωρίς την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία (π.χ. κτήριο που κατασκευάστηκε από την Πρόνοια) θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία (π.χ. Τμήμα Πρόνοιας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας στο οποίο τηρούνται σήμερα τα στοιχεία).

 

43. Ερ.:Οι τέντες είναι επιλέξιμες στο Πρόγραμμα;

 

Απ.: Η τοποθέτηση μη σταθερών σκιάστρων (π.χ.τέντες) εμπίπτει στις επιλέξιμες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα υπάγεται στην κατηγορία 1.Δ. Εξωτερικά συστήματα σκίασης και εξώφυλλα με ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό έως 2.500 € ανά ιδιοκτησία.

 

44. Ερ.: Διαμέρισμα το οποίο ενοικιάζεται σε τρίτο και χρησιμοποιείται ως κατοικία μπορεί να επιδοτηθεί;

 

Απ.: Ναι, μπορεί να επιδοτηθεί εφόσον χρησιμοποιείται ή χρησιμοποιούταν στο διάστημα των τελευταίων 3 ετών από τον ενοικιαστή ως κατοικία. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/1986 του ενοικιαστή (Έντυπο Παραρτήματος VI) που να αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το ακίνητο ως κατοικία.

 

45. Ερ.: Όταν δεν έχουμε δικαιολογητικό για τιμή ζώνης από εφορία τι άλλο μπορούμε να ζητήσουμε;

 

Απ.: Εφόσον ο πολίτης προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διαθέτει δικαιολογητικό από ΔΟΥ (ΕΤΑΚ, βεβαίωση), μπορεί να προσκομίσει λογαριασμό ΔΕΗ ή άλλου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή, η Τράπεζα για την τελική καταχώρηση της τιμής ζώνης διενεργεί έλεγχο βάσει της λίστας με τις τιμές ζώνης του Υπουργείου Οικονομικών.

 

46. Ερ.: Πόσες αιτήσεις μπορεί να υποβάλλει ο κάθε ενδιαφερόμενος;

 

Απ.: Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό αιτήσεων για διαφορετικές ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο. Ωστόσο, για κάθε επιλέξιμη κατοικία πρέπει να υποβληθεί μία μόνο αίτηση. Η καταχώριση περισσότερων της μίας αιτήσεων για την ίδια επιλέξιμη κατοικία από το ίδιο πρόσωπο ή άλλο συγκύριο οδηγεί, άνευ ετέρου, στην απόρριψη του συνόλου των αιτήσεων. Στο ανωτέρω πλαίσιο δεν μπορούν να υποβληθούν περισσότερες της μίας αίτησης για την ίδια πολυκατοικία.

 

47. Ερ.: Είναι επιλέξιμη η θερμομόνωση-υγρομόνωση σε δώμα (ταράτσα) από το Πρόγραμμα όταν η αίτηση υποβάλλεται ως «μεμονωμένο διαμέρισμα»;

 

Απ.: Ναι, εφόσον συναινέσουν οι συνιδιοκτήτες. Τεχνικά ορθή λύση είναι η μόνωση όλης της επιφάνειας του δώματος (ταράτσας) ή της πυλωτής όμως, βάσει των όρων υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ 2007-2013), επιλέξιμες δαπάνες στο πρόγραμμα είναι μόνο αυτές που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις που αφορούν στην ιδιοκτησία σας. Εν προκειμένω μπορούν να ενταχθούν μόνο τα m2 που αφορούν στο επιλέξιμο «μεμονωμένο» διαμέρισμα.

 

48. Ερ. Έχω οικοδομική άδεια από χωροφυλακή, μπορώ να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα;

 

Απ.: Ναι, γίνεται δεκτή οικοδομική άδεια που έχει εκδοθεί από χωροφυλακή ή άλλη αρχή.

 

49. Ερ: Τι ισχύει για την περίπτωση εγκατάστασης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα αναφορικά με την συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας;

 

Απ.: Ειδικά για την περίπτωση τοποθέτησης λέβητα φυσικού αερίου όπως αναφέρεται στην παρ. 5 του άρθρου 2 του Π.Δ. 420/1987, ΦΕΚ Α 187 20.10.87, η οποία έχει προστεθεί με την παρ.4 άρθρ.29 Ν.3175/2003,ΦΕΚ Α 207 και συμπληρωθεί με την παρ.4 του άρθρου 13 του Ν.3661/2008,ΦΕΚ Α 89/19.5.2008: …οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των συνιδιοκτητών, σχετικά με την αλλαγή καυσίμου σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης με υγρά καύσιμα και τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, λαμβάνονται με πλειοψηφία του μισού αριθμού και μίας πλέον των ψήφων των συνιδιοκτητών, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με την ίδια πλειοψηφία λαμβάνεται κάθε άλλη σχετική απόφαση για την υλοποίηση και ρύθμιση των παραπάνω αποφάσεων, όπως ενδεικτικά για την τροποποίηση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων θέρμανσης, για την αλλαγή εξοπλισμού, για επεμβάσεις στις όψεις του κτιρίου, την όδευση σωληνώσεων και αγωγών, την τοποθέτηση καπναγωγών και καπνοδόχων και εν γένει για κάθε απαραίτητη μεταρρύθμιση, μεταβολή ή επέμβαση στους κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, λαμβανομένων υπόψη και των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν. 2364/ 1995 (ΦΕΚ 252 Α).

 

Με την ίδια ως άνω πλειοψηφία δύναται να λαμβάνεται απόφαση για τη μόνιμη αποσύνδεση από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου με χρήση υγρών καυσίμων και τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, όσων κυρίων μεμονωμένων ιδιοκτησιών προβαίνουν σε τοποθέτηση ανεξάρτητης μόνιμης εγκατάστασης θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής."

 

Η απόφαση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών δεν είναι αναγκαία, ανεξαρτήτως αντίθετης πρόβλεψης στον κανονισμό σχέσεων των συνιδιοκτητών της οικοδομής, στην περίπτωση που η τοποθέτηση ανεξάρτητης μόνιμης εγκατάστασης θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου διενεργείται από κύριες μεμονωμένες ιδιοκτησίες σε υφιστάμενες οικοδομές, οι οποίες δεν έχουν εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης

 

50. Ερώτηση: Τι είναι το κτήριο αναφοράς;

 

Απ.: Σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚ «Κτήριο αναφοράς» είναι το κτήριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτήριο. Το κτήριο αναφοράς πληροί τις ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του, όσο και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που αφορούν τη θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό των εσωτερικών χώρων, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και το φωτισμό. Ουσιαστικά το «Κτήριο αναφοράς» είναι ένα «πρότυπο» κτήριο «όμοιο» σε ότι αφορά τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, τη θέση, τον προσανατολισμό, τη χρήση και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτήριο με καθορισμένα όμως τεχνικά χαρακτηριστικά. Η κατανάλωση του κτηρίου αναφοράς καταγράφεται στο ΠΕΑ και η ενεργειακή κατηγορία του είναι Β

 

51. Ερώτηση: Στην περίπτωση όπου ένα ακίνητο ήταν ενοικιασμένο κατά το 2010 ως κατοικία και το 2011 παραχωρήθηκε σε συγγενικό πρόσωπο, είναι επιλέξιμο για το πρόγραμμα; Εάν ναι, τι δικαιολογητικά απαιτούνται;

 

Απ.: Για να ενταχθεί το ανωτέρω ακίνητο πρέπει να προσκομιστεί το Ε2 του οικ. έτους 2011 όπου φαίνεται ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται ως κατοικία, Υ.Δ. του αιτούντα ότι παραχωρεί στο συγγενικό πρόσωπο το ακίνητο για χρήση ως κατοικία καθώς και Υ.Δ. του συγγενικού προσώπου ότι χρησιμοποιεί το ακίνητο ως κατοικία.

 

52. Ερώτηση: Έχει εκδοθεί ΠΕΑ για το σύνολο του κτηρίου και τελικά μόνο ένας ιδιοκτήτης θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πρέπει να γίνει ανάκληση του ΠΕΑ του κτηρίου;

 

Απ.: Στις περιπτώσεις πολυκατοικιών όπου υπάρχει ένα ΠΕΑ για το σύνολο του κτηρίου και κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να εντάξει ένα μεμονωμένο διαμέρισμα στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», δεν απαιτείται ανάκληση του ΠΕΑ της πολυκατοικίας και έκδοση νέου ΠΕΑ για το διαμέρισμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ΠΕΑ της πολυκατοικίας εφόσον προσκομιστεί προσάρτημα, στο οποίο θα αναφέρεται το όνομα του ιδιοκτήτη, τα τ.μ. του μεμονωμένου διαμερίσματος, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο διαμέρισμα και η εκτιμούμενη εξοικονόμηση ενέργειας για το εν λόγω διαμέρισμα. Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα εκδοθεί ΠΕΑ μόνο για το συγκεκριμένο διαμέρισμα (Β’ ΠΕΑ).

 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

1. Ερ.: Πως μπορεί να ενταχθεί μια πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου;

 

Δείτε την απάντηση στην ερώτηση 5 της Ενότητας «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ – ΚΙΝΗΤΡΑ»

 

2. Ερ.: Υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις για να αιτηθεί μια πολυκατοικία στο σύνολό της ένταξη στο πρόγραμμα;

 

Απ.: Για την ένταξη της πολυκατοικίας στο πρόγραμμα αρκεί μόνο το 50% των διαμερισμάτων να χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Σε αυτήν την περίπτωση είναι επιλέξιμοι και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που είναι κενά. Επιπλέον κίνητρο για την πολυκατοικία : Δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α2 εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α1 ή Α2. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες με υψηλότερα εισοδήματα της κατηγορίας Β, εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Β.

 

Σε αντίθετη περίπτωση, κάθε ιδιοκτήτης εντάσσεται στην κατηγορία κινήτρων που αντιστοιχεί στο εισόδημά του. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι από ενεργειακής πλευράς τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα όταν οι παρεμβάσεις αφορούν στο σύνολο της πολυκατοικίας.

 

3. Ερ.: Στην περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο για να ενταχθούν σε κάποια από τις κατηγορίες κινήτρων;

 

Απ.: Γενικά η αίτηση κάθε ιδιοκτήτη εντάσσεται στην κατηγορία που αντιστοιχεί στα εισοδήματά του. Για να διευκολυνθεί όμως η λήψη απόφασης στην περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου ισχύει το επιπλέον κίνητρο που αναφέρεται στην απάντηση της ερώτησης 2 της Ενότητας « ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ».

 

4. Ερ.: Μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης να ενταχθεί στην Α1 κατηγορία και κάποιος άλλος στην ίδια πολυκατοικία να ενταχθεί στην Β’ κατηγορία;

 

Απ.: Στην περίπτωση αιτήσεων για μεμονωμένα διαμερίσματα δεν υπάρχει σύνδεση των αιτήσεων και άρα η κάθε αίτηση εντάσσεται στις κατηγορίες κινήτρων βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων. Στην περίπτωση αίτησης ως ενιαίο σύνολο κτηρίου ισχύουν τα κίνητρα που αναφέρθηκαν στην απάντηση της ερώτησης.

 

5. Ερ.: Ποιο ποσοστό θα απαιτείται για συμφωνία στη Γενική Συνέλευση (για την περίπτωση των πολυκατοικιών);

 

Απ.: Το ποσοστό καθορίζεται στον κανονισμό πολυκατοικίας και συνήθως είναι το 100% των συνιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Ειδικά για την εγκατάσταση φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες παρακαλούμε ανατρέξτε στην ερώτηση «Τι ισχύει για την περίπτωση εγκατάστασης φυσικού αερίου σε πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα αναφορικά με την συναίνεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας;» από την κατηγορία Επιλεξιμότητα-Ωφελούμενοι-Κριτήρια.

 

6. Ερ.: Πόσο εύκολη θα είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μία πολυκατοικία ώστε να έρθει ως σύνολο κτηρίου για ένταξη στο πρόγραμμα;

 

Απ.: Καταρχήν θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι κάθε παρέμβαση από αυτές που θεωρούνται «κοινόχρηστες» απαιτούν επίτευξη συμφωνίας στην πολυκατοικία, ανεξαρτήτως ένταξης ή μη στο Πρόγραμμα. Υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί σε αυτό που απορρέουν από το ιδιοκτησιακό ιδιωτικό δίκαιο αλλά και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ). Παρόλα αυτά επειδή τεχνικά και για ουσιαστικούς λόγους ενεργειακής απόδοσης (σωστή θερμομόνωση) είναι καλύτερα η πολυκατοικία να αντιμετωπιστεί ενιαία, δίνουμε σημαντικά επιπλέον κίνητρα για τις πολυκατοικίες. Με τον τρόπο αυτό υπηρετούμε καλύτερα τον πρωταρχικό στόχο του προγράμματος που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

 

7. Ερ.: Πότε η αίτηση της πολυκατοικίας απορρίπτεται; Εάν κάποιοι στην πολυκατοικία δεν τους εγκριθεί δάνειο αλλά έχουν τα ίδια κεφάλαια για να συμμετέχουν, η συνολική αίτηση της πολυκατοικίας απορρίπτεται ή όχι;

 

Απ.: Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος υποβάλλονται επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το εάν εντάσσονται στο Πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή στο κόστος των παρεμβάσεων μπορεί να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις (κοινόχρηστες ή μη) που αντιστοιχούν στα μέρη του κτηρίου που δεν είναι επιλέξιμα στο Πρόγραμμα (έχουν συμπεριληφθεί στο έντυπο Πρότασης παρεμβάσεων). Συνεπώς εφόσον οι ιδιοκτήτες αυτοί έχουν συναινέσει στην υλοποίηση των παρεμβάσεων με ίδια κεφάλαια (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ) είναι μεν μη επιλέξιμοι αλλά η αίτηση της πολυκατοικίας δεν απορρίπτεται.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki