Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο,υποθηκοφυλάκεια

Τη συγχώνευση των 394 υποθηκοφυλακείων και των λειτουργούντων κτηματολογικών γραφείων, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

 

Υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου φορέα, του «Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου», θα λειτουργεί μια Κεντρική Υπηρεσία, 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 69 Υποκαταστήματα, τα οποία θα αναλάβουν τη λειτουργία και τήρηση του Εθνικού Κτηματολογίου, με το αζημίωτο. Μάλιστα, για ορισμένες υπηρεσίες προβλέπονται αυξήσεις, ειδικά για όσους εξυπηρετούνταν από τα κτηματολογικά γραφεία.

 

Τέλη για την έκδοση και χορήγηση αντιγράφων, πιστοποιητικών και διαγραμμάτων

 

1. Για τη χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία, καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Όταν με την ίδια αίτηση χορηγούνται περισσότερα του ενός πιστοποιητικά για τον ίδιο τίτλο, καταβάλλεται πάγιο τέλος 6,50 ευρώ για κάθε επιπλέον πιστοποιητικό. Όταν το πιστοποιητικό χορηγείται με την υποβολή αίτησης για εγγραφή πράξης, καταβάλλεται πάγιο τέλος 6,50 ευρώ, για κάθε πιστοποιητικό.

 

2. Για τη χορήγηση αντιγράφου στοιχείου από το αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου ή του υποκαταστήματός του, καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Το τέλος προσαυξάνεται κατά 4,50 ευρώ για κάθε επιπλέον φύλλο και κατά 6,50 ευρώ, όταν χορηγείται αντίγραφο πράξης από τα βιβλία μεταγραφών.

 

3. Για τη χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματογραφικού διαγράμματος καταβάλλεται πάγιο τέλος 15 ευρώ ή 33 ευρώ αντίστοιχα.

Πάγια και αναλογικά τέλη για την εγγραφή πράξεων

 

1. Για την εγγραφή στα κτηματολογικά βιβλία οποιασδήποτε πράξης καταβάλλεται πάγιο τέλος 12 ευρώ. Εξαιρούνται οι πράξεις α) αγοραπωλησίας, β) ανταλλαγής, γ) διανομής, δ) εισφοράς ακινήτου σε εταιρεία, ε) περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, στ) δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα λόγω έκτακτης χρησικτησίας, ζ) μίσθωσης. Για αυτές τις πράξεις καταβάλλεται πάγιο τέλος 3 ευρώ.

 

2. Καταβάλλεται επίσης αναλογικό τέλος 5 τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος ή του ύψους του μισθώματος, για την εγγραφή των πράξεων αγοραπωλησίας, ανταλλαγής, διανομής, εισφοράς ακινήτου σε εταιρεία, περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα λόγω έκτακτης χρησικτησίας και μίσθωσης.

 

3. Αναλογικό τέλος 8 ‰ επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος, για την εγγραφή των πράξεων προικοσυμφώνου ή γονικής παροχής, δωρεάς εν ζωή ή αιτία θανάτου, σύστασης πραγματικής δουλείας, υποθήκης, προσημείωσης υποθήκης, κατάσχεσης, αναγγελίας απαίτησης που επέχει θέση κατάσχεσης, δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού, δικαστικής μεσεγγύησης, έκθεσης περιγραφής και εκτίμησης ακινήτου.

 

Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών δίνεται η δυνατότητα μείωσης των τελών των συναλλαγών

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki