Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μνημόνιο διαρκείας φέρνει ο "κόφτης"

Ο αντιμνημονιακός Τσίπρας βάζει την υπογραφή του για την θεσμοθέτηση καθεστώτος μόνιμης ομηρίας απο τους δανειστές. Όσο και αν προσπαθεί να εμφανίσει το "κρέας για ψάρι" , η αλήθεια είναι ότι ο περίφημος "κόφτης" δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνιμη απειλή για :μειώσεις μισθων και συντάξεων, αύξηση των φόρων και περικοπές δαπανών απο το κοινωνικό κράτος. Αν σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός ότι προωθεί την εκποίηση δανείων και της δημόσιας περιουσίας με αντάλλαγμα κάποιες "διευκολύνσεις" στην εξυπηρέτηση του χρέους οι οποίες θα είναι προσωρινού χαρακτήρα -για παράδειγμα τα επιτόκια τα οποία αργά ή γρήγορα θα αυξηθούν-τότε είναι να αναρωτιέται κανείς ποιά είναι η διαφορά απο τις προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις.

Ειδικά ως προς το επίμαχο θέμα του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα .

2. Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος. Αν η χώρα υπολείπεται των στόχων για το πλεόνασμα τότε με Προεδρικό Διάταγμα θα προχωρούν παρεμβάσεις στους κωδικούς εσόδων και δαπανών, με μέριμνα μόνο για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας.

3. Εάν το Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδοθεί, τότε θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός με δυνατότητα παρέμβασης σε όλους τους κωδικούς (εξαίρεση σε κωδικούς που αφορούν ευαίσθητες κατηγορίες όπως αμυντικές δαπάνες και κοινωνική πρόνοια).

4. Τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και θα αφορά επίσης σε συγκεκριμένο ύψος προσαρμογής για συγκεκριμένες αποκλίσεις.

5. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση προτού φθάσουν τα πράγματα εκεί, θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως, πιθανόν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το φθινόπωρο, ώστε να προλαμβάνονται οι αποκλίσεις, εάν αυτές διαφαίνονται από την πορεία των μεγεθών έως τότε, με την κυβέρνηση να είναι εκείνη που θα αποφασίζει στη φάση αυτή το μίγμα των μέτρων.

6. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο μηχανισμός εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές και επισημαίνουν ότι από τον Μάρτιο 2012 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση δημιουργίας μηχανισμού μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα κάθε χρόνο θα καλείται να δίνει "εξετάσεις" και προκειμένου να εξασφαλίζει προβιβάσιμο βαθμό να παραχωρεί τα πάντα: απο το πενιχρό μεροκάματο μέχρι το κεραμίδι που απέκτησε κάποιος με κόπο και αίμα και απο το μικρομάγαζο το οποίο γονατίζει απο την φορολογία μέχρι το νερό. Για να συλλάβει κανείς το μέγεθος της υποκρισίας δεν έχει παρά να παραβάλει το πλαίσιο λειτουργίας του "κόφτη" με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίο 2015. Τότε που μίλαγε για διαγραφές χρεών , για στήριξη των οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων , για υπεράσπιση του εθνικού πλούτου και για αξιοπρέπεια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki