Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το δώρο στα κοράκια

Σε ωρολογιακή βόμβα είναι δυνατόν να εξελιχθεί η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου 2015, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών που θα ισχύσει από την αρχή του νέου έτους προστατεύει την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που έχουν οικονομική δυσχέρεια. Φορείς προστασίας των δανειοληπτών διαψεύδουν τον ισχυρισμό αυτό, χαρακτηρίζοντας τον «αβάσιμο» και εξηγώντας ότι η πρώτη κατοικία πλέον δεν θα διασφαλίζεται. Κατ’ αρχάς, να διευκρινιστεί ότι από την αρχή του χρόνου οι δανειολήπτες που θέλουν να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους θα μπορούν να ακολουθήσουν δύο δρόμους:

1. Να συνεργαστούν με τα πιστωτικά ιδρύματα και, μέσω της διαδικασίας που προβλέπεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, να ρυθμίσουν το χρέος τους. Ο Κώδικας, περιλαμβάνει κατάλογο «εναλλακτικών λύσεων» και προβλέπει εκπλειστηριασμό του ακινήτου μόνο στην περίπτωση που ο δανειολήπτης χαρακτηρισθεί «μη συνεργάσιμος», δηλαδή δεν παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία της οικονομικής του κατάστασης.

2. Να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Σύμφωνα με αυτόν, από την κατάθεση της αίτησης μέχρι τον ορισμό δικασίμου αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα. Εάν η αίτηση γίνει δεκτή βγαίνει επίσης προσωρινή διαταγή αναστολής του πλειστηριασμού μέχρι την εκδίκασή της. Λόγω του όγκου των περιπτώσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία, δικάσιμος μπορεί να οριστεί ακόμα και για το 2030, κάτι που μεταφράζεται σε προστασία της κατοικίας για πολλά χρόνια.

«Οι διαβεβαιώσεις του κ. Σκρέκα ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών είναι αβάσιμες και ενδεχομένως δείχνουν και ελλιπή ενημέρωση του υπουργού. Διότι ο Κώδικας αφορά στις δανειακές συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί, δηλαδή όχι στις ληξιπρόθεσμες. Όλα τα κόκκινα δάνεια δεν τα αφορά», τονίζει η γενική διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. «Άρα ο Κώδικας αυτός θα διαχειριστεί μια ενδεχόμενη κατάσταση του οφειλέτη να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν ήδη βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση τι θα απογίνουν;», επισημαίνει η ίδια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki