Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η ιστορία ενός παράλογου φόρου

Τι έγινε από τη συμφωνία με την τρόικα τον περασμένο χρόνο έως και τις συσκέψεις των τελευταίων ημερών και την κρυφή αριθμητική του φόρου που έπεσε στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου; Τον Δεκέμβριο του 2013 οριστικοποιήθηκε η συμφωνία με την τρόικα για συνολική βεβαίωση του φόρου στα 3,2-3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η είσπραξη εντός του 2014 του ποσού των τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το ποσό της εισπραξιμότητας θα διαμορφωνόταν στο επίπεδο του 80%.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είχε γίνει τότε και των πιέσεων που είχε δεχτεί το τότε οικονομικό επιτελείου είχε αποφασιστεί να μειωθεί το φορολογικό βάρος των αγροτεμαχίων και το αντίστοιχο βάρος να μεταφερθεί σε ακίνητα των αστικών κέντρων και των ημιαστικών περιοχών.

Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών ήταν και το γεγονός ότι επελέγη ο υπολογισμός της αξίας των οικοπέδων στις εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές με τιμές ζώνης πολλαπλάσιες αυτών που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ. Στόχος ήταν να αυξηθεί το ποσό της βεβαίωσης. Και πράγματι έτσι έγινε.

Το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε με τον ΕΝΦΙΑ ανήλθε στα 3,54 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό όμως άρχισαν οι αφαιρέσεις όταν έγινε αντιληπτό το μέγεθος της επιβάρυνσης. Αποφασίστηκε να υπολογιστεί τελικά ο ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος με βάση τις τιμές του ΦΑΠ. Από αυτήν την αλλαγή αφαιρέθηκαν από το ποσό της βεβαίωσης 167 εκατομμύρια ευρώ. Απέμειναν 3,37 δισ. ευρώ.

Από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν και περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ που έχουν υπολογιστεί ότι θα κοστίσουν οι απαλλαγές από το φόρο για τους χαμηλόμισθους και τους ανάπηρους. Απομένουν 3,12 δισ. ευρώ που είναι και το κατώτατο όριο βεβαίωσης που δέχτηκε η τρόικα. Για το λόγο αυτό δεν δόθηκε έκπτωση ούτε για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου αλλά ούτε και στα κενά και ξενοίκιαστα ακίνητα.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πλέον πώς θα πάει η εισπραξιμότητα του φόρου. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ και η εισπραξιμότητα φθάσει στο 80% τότε θα εισπραχθούν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ και θα προσεγγιστεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Αν όμως η εισπραξιμότητα φανεί ότι υποχωρεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τότε το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015 από μειονεκτική θέση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki