Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το δώρο στα κοράκια

Δούρειος ίππος που θα επιτρέψει στα "κοράκια" και στις εταιρίες ακινήτων να αποκτήσουν τα ακίνητα φιλέτα των κόκκινων δανείων είναι η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η μεταβίβαση του ακινήτου σε άλλο ίδρυμα ή κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Ανάλογες επιπτώσεις θα έχουν και οι ρυθμίσεις για την δυνατότητα πώλησης των δανείων.

Στο "φουλ" εργάζονται οι μηχανές της κυβέρνησης προκειμένου να φέρει σύντομα τις "σκληρές" ρυθμίσεις για τα 77 δισ. ευρώ "κόκκινα δάνεια" νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ήδη χθες η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος ενέκρινε τον Κώδικα Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, όπως προβλέπεται από τον Ν. 4224/2013, ο οποίος θα δημοσιευθεί εντός των ημερών (ίσως και μέσα στην εβδομάδα) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

1. Για τις επιχειρήσεις, εκτός από τα συμβατικά μέτρα, όπως παράταση διάρκειας, περίοδος χάριτος, μείωση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων, περιλαμβάνονται τα εξής:

* Συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχές της επιχείρησης. Εν ολίγοις η τράπεζα να αποκτά μετοχές της επιχείρησης και στη συνέχεια ίσως και όλη την επιχείρηση αν το χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από την αξία των μετοχών! Διαφαίνεται η προσπάθεια του τραπεζικού κατεστημένου να αποκτήσει όχι μόνο τα ιδιωτικά ακίνητα, αλλά και τα επιχειρηματικά.

* Μεταξύ των ενδεικτικών ρυθμίσεων που παρουσιάζονται είναι η λειτουργική αναδιάρθρωση με αλλαγή της διοίκησης της επιχείρησης όταν οι τράπεζες θεωρούν την επιχείρηση βιώσιμη υπό προϋποθέσεις, αλλά η υφιστάμενη διοίκηση δεν συνεργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Για τα δάνεια των φυσικών προσώπων προβλέπονται:

* Εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου ακινήτου: Ο δανειολήπτης, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής ενυπόθηκου δανείου, παραχωρεί εθελοντικά την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα.

* Μετατροπή σε Χρηματοδοτική Μίσθωση: Ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα υπογράφοντας σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης και χρήσης για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο (συνήθως πέντε έτη). Δηλαδή νοικιάζει το σπίτι του!

* Μεταβίβαση του ακινήτου σε άλλο ίδρυμα ή κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Φαίνεται ότι υποκρύπτεται η κατεύθυνση πώλησης των δανείων σε διάφορες εταιρείες που ασχολούνται με το Real Estate.

* Μεταβίβαση / πώληση του δανείου / αναπροσαρμοσμένου υπολοίπου: Η μεταβίβαση του δανείου σε άλλο ίδρυμα, πιστωτή ή χρηματοδοτικό σχήμα.

* Ανταλλαγή με στεγαστικό δάνειο μικρότερης αξίας: Ο δανειολήπτης που έχει υποθηκευμένη την κύρια κατοικία του ή την επαγγελματική του στέγη μπορεί να την πουλήσει αγοράζοντας νέα χαμηλότερης αξίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki