Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η κλοπή του αιώνα

Δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αλλά και σειρά άλλων επιβαρύνσεων όπως ο φόρος μεταβίβασης, τα δημοτικά τέλη, φόροι κληρονομιάς και γονικής παροχής, τέλη εγγραφής στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια και βεβαίως τα τεκμήρια διαβίωσης και ο υπολογισμός του πόθεν έσχες.

Ολο και περισσότεροι πλέον μιλούν για «φοροκλοπή» η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2017, οπότε και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αλλαγή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών με αυτόματη αναπροσαρμογή τους. Μέχρι τότε, πάντως, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις εμπορικές τιμές ώστε να κλείσει η «ψαλίδα» με τις αντικειμενικές. Στα χρόνια της κατάρρευσης της κτηματαγοράς οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο πάνω από 45%, ενώ για ορισμένες περιοχές και ακίνητα η πτώση ξεπερνά το 60%.

Ετσι, προκύπτει η τεράστια φορολογική αδικία αφού οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των ζητούμενων τιμών από 3% έως 33% ανάλογα με την περιοχή, ενώ στα παλαιά διαμερίσματα το ποσοστό κυμαίνεται από 20% έως 70%.

Το γρίφο αυτό καλείται να λύσει ενώπιον και της τρόικας το οικονομικό επιτελείο με δεδομένη την άκαμπτη στάση των δανειστών αναφορικά με τις προβλέψεις για τα έσοδα από τα εισπρακτικά μέτρα.

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki