Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο σκαμνί το αντικειμενικό σύστημα

Το φθινόπωρο έρχεται νέα «πιλοτική δίκη» στο ΣτΕ για τις «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες που διογκώνουν αντίστοιχα τους φόρους. Επίσης «μπαράζ» προσφυγών (που συζητήθηκαν και εκκρεμούν στο ΣτΕ),  έχουν γίνει για  το ζήτημα των διογκωμένων τιμών που έχει προσδιορίσει το ίδιο το υπουργείο σε διάφορες περιοχές της χώρας (όπου δεν εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες), παραγνωρίζοντας και εκεί με ανεπίκαιρα στοιχεία την οικονομική κρίση και τη δραματική πτώση της αξίας των ακινήτων και των αγοραπωλησιών.

Στις «πιλοτικές δίκες» επιδιώκεται να κριθεί αντισυνταγματικό το φορολογικό σύστημα του ν. 3842/10 για τον τρόπο που προσδιορίζει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων, για την απουσία κριτηρίων (εισοδηματικών, οικογενειακής κατάστασης κ.ά.) αλλά και για την αδιαφορία του απέναντι στην αδυναμία πληρωμής και στην έλλειψη φοροδοτικής ικανότητας που έχουν προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση, οι περικοπές μισθών, συντάξεων, οι απολύσεις κ.ά.

Σε περίπτωση που οι επίμαχες διατάξεις κριθούν αντισυνταγματικές, η πολιτεία θα αναγκαστεί να επιστρέψει σημαντικά κονδύλια όχι μόνο στους ιδιοκτήτες που επελέγησαν για τις «πιλοτικές δίκες» αλλά και σε αρκετές χιλιάδες άλλους ιδιοκτήτες που προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια αμφισβητώντας ως αντισυνταγματική τη βαριά φορολόγησή τους. Και βέβαια η τυχόν διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας θα δώσει λαβή στους υπόλοιπους φορολογουμένους να ζητήσουν ανάκληση των πράξεων που τους αφορούν, επικαλούμενοι την παραβίαση του Συντάγματος και την υποχρέωση συμμόρφωσης του κράτους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki