Σημαντική αναταραχή στην ελληνική αγορά προκάλεσε η πολιτική αστάθεια που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, όπως παρατηρεί η Merit ΑΧΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της για την ελληνική αγορά.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, την εποχή αυτή όλα τα εταιρικά νέα επισκιάζονται από τη διαφαινόμενη ακυβερνησία. Παρά το ότι η επιφυλακτικότητα υπήρχε και πριν τις εκλογές με αποτέλεσμα υποχώρηση κατά 4,66% κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο το αποτέλεσμα των εκλογών αιφνιδίασε την αγορά οδηγώντας σε υποχώρηση σε νέο χαμηλό περίπου 20 ετών, από το Νοέμβριο του 1992.
Στο πρώτο διήμερο μετά τις εκλογές ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 10% με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες που βλέπουν το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης τους να βρίσκεται στον αέρα μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο τραπεζικός δείκτης με τη σειρά του υποχώρησε κατά 22,3% με μεγάλες απώλειες για Alpha Bank (-30,8%), Eurobank (-27,6%), Τράπεζα Πειραιώς (-21,2%), Εθνική (-16%), ΤΤ (-14,7%)κ.α. Εκτός τραπεζών μεγάλη υποχώρηση είχαμε για Γεκ Τέρνα (-31,5%), Μυτιληναίο (-22,8%), MIG (-21,5%), ΔΕΗ (-20,6%), Ελλάκτωρ (-18,8%) κ.α.
Σύμφωνα με τη Merit, η υποχώρηση αυτή δεν είναι πρωτοφανής στην ελληνική αγορά μετά από ένα ρευστό εκλογικό αποτέλεσμα. Οι δύο προηγούμενες φορές που η κάλπη δεν είχε δώσει ισχυρή κυβέρνηση ήταν τον Ιούνιο 1989 με υποχώρηση 7,8% την επόμενη ημέρα των εκλογών και το Νοέμβριο του 1989 με υποχώρηση 8,9% την επόμενη ημέρα των εκλογών. Στην τελευταία εικοσαετία δεν έχουμε τέτοια παραδείγματα αφού είχαμε σχηματισμό κυβέρνησης στο βράδυ των εκλογών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως, αν και είναι δύσκολο να γίνει τεχνική ανάλυση σε επίπεδα χαμηλά 20 ετών, η διατήρηση των 620 μονάδων για το Γενικό Δείκτη είναι σημαντική αυτή την περίοδο. Ωστόσο, το γεγονός ότι μερικές τράπεζες βρίσκονται ακόμα πάνω από τα χαμηλά που κατέγραψαν τον Ιανουάριο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανό να δούμε και το Δείκτη χαμηλότερα των 600 μονάδων.
Όσο διατηρείται η πολιτική αβεβαιότητα και αστάθεια, η Merit θεωρεί πιθανές μόνο αντιδράσεις τεχνικής φύσεως όπως η σημερινή και η επιστροφή στην προεκλογική περιοχή στήριξης των 680 μονάδων φαντάζει δύσκολη.