Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τρεις αλλαγές στις αντικειμενικές

Σενάρια για τις αντικειμενικές αξίες επεξεργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών.Στόχος των αλλαγών που προγραμματίζεται να γίνουν εντός του 2020 είναι το σύστημα των αντικειμενικών αξιών να γίνει πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό στη φορολόγηση των ακινήτων με βάση την πραγματική τους εμπορική αξία.

Οι αλλαγές που έρχονται στο πεδίο των αντικειμενικών αξιών είναι οι εξής:

 

-Αλλαγές στα γεωγραφικά όρια των περίπου 10.000 ζωνών στις οποίες είναι χωρισμένη η επικράτεια. Έχει διαπιστωθεί ότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες που τα όρια των ζωών δεν έχουν αλλάξει, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της κτηματαγοράς. Για παράδειγμα, έχουν εντοπισθεί ζώνες που εντός των ορίων τους οι εμπορικές αξίες των ακινήτων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις σχεδιάζεται ο κατακερματισμός τους προκειμένου να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικές.

 

-Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περισσότερες από 7.000 περιοχές οι οποίες σήμερα είναι εκτός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού συστήματος. Με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος θα προκύψει, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, δικαιότερη φορολόγηση καθώς περιουσίες που σήμερα υποφορολογούνται θα βαρύνονται με φόρο που θα αντιστοιχεί στην εμπορική τους αξία. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα περιοχών των κοσμοπολίτικων νησιών στις Κυκλάδες που βρίσκονται εκτός σχεδίου και τα κτίσματα σε αυτές φορολογούνται με βάση πολύ χαμηλές αξίες.

 

-Μονιμοποίηση του ρόλου των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων στη διαδικασία της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών. Οι ιδιώτες εκτιμητές κλήθηκαν εκτάκτως να συμμετάσχουν στη διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών που πραγματοποιήθηκε το 2018. Η εμπλοκή τους θεωρείται πετυχημένη από το ΥΠΟΙΚ και έτσι εξετάζεται πολύ σοβαρά η μονιμοποίησή τους στη διαδικασία. Με βάση όσα προβλέπει σήμερα η νομοθεσία οι αντικειμενικές αξίες επικαιροποιούνται βάση στοιχείων που συλλέγει ειδική υπηρεσία που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki