Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι αλλαγές που ισχύουν από την πρωτοχρονιά

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Πρόκειται για αλλαγές που αφορούν στη στα ακίνητα και επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στο φορολογικό βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων. Ειδικότερα οι αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά είναι οι εξής:

 

-Επέρχεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για όλους τους φόρους μεταβίβασης σε περίπου 4.000 ζώνες του αντικειμενικού συστήματος. Παράλληλα επέρχεται μείωση των τιμών ζώνης σε περίπου 2.000 περιοχές ενώ στις υπόλοιπες περίπου 4.000 περιοχές δεν επέρχεται καμία μεταβολή. Οι περιοχές στις οποίες αυξάνονται οι τιμές ζώνης είναι κατά κύριο λόγο τουριστικές καθώς και περιοχές που τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων γνώρισε άνθηση λόγω της ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnB. Η αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζει –είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω - μια σειρά από φόρους μεταβίβασης και συγκεκριμένα 17 διαφορετικές φορολογικές  επιβαρύνσεις που συνδέονται με τη μεταβίβαση ακινήτων.

 

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά για μερικές δεκάδες ευρώ κατά μέσο όρο, για περίπου 5,4 εκατ, μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Η μείωση θα φανεί στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο του επόμενου έτους. Το μέγιστο ποσό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 100 ευρώ, αλλά κατά μέσο όρο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει μια μείωση της τάξης των 50 ευρώ. Ειδικότερα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέγιστη έκπτωση τα 100 ευρώ. Η έκπτωση χορηγείται ολόκληρη για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ. Για την επιπλέον αξία επέρχεται ψαλίδισμα της έκπτωσης κατά 0,7 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αξίας πάνω από τα 60.000. Ακόμη και αυτές οι μικρές μειώσεις όμως, θα ψαλιδιστούν με την δεύτερη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το 2019.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki